Bloomberg: Oroszország 50 évig építette az energiapiacát Európában, Putyin ezt 50 hét alatt lerombolta

2023. január 30. 15:09
A lap szerint Putyin nem bízhat abban, hogy nemes egyszerűséggel Kínának és Indiának adja el a korábban Európának szállított gázt.

Hosszas értekezésben vizsgálja Oroszország energiaexportjának helyzetét a Bloomberg. Ebben arról ír: Moszkva ötven évet szánt arra, hogy kiépítsen egy kiterjedt energiapiacot Európában, ám a háborúval Vlagyimir Putyin ezt „ötven hét alatt tönkretette”.

A lap ismertetése szerint az európai piac korábban napi 2,5 millió finomítatlan, további 1 millió finomított olajat, és évi 155 milliárd köbméter földgázt szerzett be Oroszországtól. Ez az, ami most eltűnt, december ötödikére az Európai Unió betiltotta az orosz energiahordozók tengeri behozatalát. Valószínűsíthető, hogy a partneri viszonyt az oroszok nem fogják tudni helyrehozni az európai államokkal.

Akkor Kelet? 

Kézenfekvő megoldás lehet tehát Moszkva számára, hogy Kínának és Indiának próbálja meg értékesíteni az energiahordozóit. Az oroszok ki is építették a Szibéria Ereje gázvezetéket, amelynek költségeit a Gazprom 55 milliárd dollárra becsülte, de független források szerint a duplájába kerülhetett a vezeték. Eközben pedig a Jamal-Európa gázvezeték által kitermelt energia érintetlenül fekszik. 

A költségek mellett az okozhat fejfájást Moszkvának, hogy Kína óvatos, korlátozott mennyiséget akar csak vásárolni az orosz energiahordozókból, mert nem akarja elkövetni Európa azon hibáját, hogy túlságosan az oroszokra támaszkodik. 

A másik kézenfekvő megoldás India lehetne a Bloomberg szerint, ám ez még nehezebb lenne, mint a kínaiaknak eladni. A gázvezetékeket ugyanis vagy magas hegyeken át kellene kiépíteni, vagy át kell őket vezetni Afganisztánon és Pakisztánon át. Mindkét esetben több országon át futnának a vezetékek, amely a kiépítésüket és működtetésüket sokkal költségesebbé teszi, mintha csak szomszédos országba szállítanák az energiahordozókat. 

A cikk szerint az energiapiacban beállt változások miatt az oroszok még generációkon át fogják érezni a háború következményeit. 

Nyitókép: Szergej Iljin / SPUTNIK / AFP

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elég sajátos, hogy a Bloomberg éppen ezt a dolgot (de kb. semmi mást ugye) orosz nézőpontból tálalja.
Miért nem foglalkozik azzal, hogy EURÓPA 50 hét alatt összedöntötte a saját gazdaságat, energetikai biztonságát? Ja, és azért maradjunk annyiban, hogy pl. az Északi Áramlatot NEM Putyin robbantotta fel...

Ursula egy év alatt több évtizedig ható kárt okozott az EU minden polgárának.

Ursula meg az európai uniós gyermekek jövőjét tette tönkre!

Timmermans vagy Weber ugyanilyen lenne, vagy rosszabb.
Nagyon gyatra volt a jelölti felhozatal, de tudjuk, hogy szándékos volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés