Helyi népszavazást kezdeményezett a Momentum a debreceni akkumulátorgyár ügyében

2023. január 25. 8:56
Vízhasználattal kapcsolatos kérdést tett fel a zöld párt.

Helyi népszavazást kezdeményezett Debrecen momentumos önkormányzati képviselője a városba tervezett kínai akkumulátorgyár ügyében. A Momentum MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint Mándi László hétfőn nyújtotta be hitelesítésre a helyi választási bizottságnak a népszavazási kérdést annak érdekében, hogy a debreceniek kifejthessék véleményüket az akkumulátorgyárról. Azt írták, a fideszes városvezetés a helyiek tájékoztatása és megkérdezése nélkül tervezi felépíteni a hatalmas vízigényű és környezetszennyező CATL akkumulátorgyárat.

Meggyőződésünk, hogy egy ekkora beruházás nem lehetséges a helyiek bevonása és megkérdezése nélkül.

Több mint kétszázezer ember jövőjéről nem dönthetnek zárt ajtók mögött

– indokolt a Momentum. A helyi népszavazásra javasolt kérdés a következő: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció. MTI, Magyar Építők, techspot.com

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Momentum megint rombolni akar, gátolni egy előre mutató kezdeményezést. Olyan kérdésben, amelyet hangulatkeltéssel, a tőlük megszokott félrevezető hőbörgéssel vezetnek fel. Hasonlóan a klímaváltozás kérdéséhez, amely világszerte inkább van hangulatkeltésre, mint szakmai, tudományos érvekre építve. Lásd Gréta, egy leépült, értelmes gondolatokra nem képes lány szerepeltetését, ami egyszerre komikus és szomorú. A higgadt szakmai érveket, amelyek itt, a Mandineren is megjelentek, igyekeznek háttérbe szorítani.

Látszik, hogy ellenzéki körök idegen érdeket képviselve Magyarország kitörési pontjait igyekeznek ellehetetleníteni.

Rendben, várom az érveidet az itt felsoroltakkal szemben, ha úgy gondolod, hogy majd te írsz szakmai érveket a Mandinerre:

https://mandiner.hu/cikk/20230..

De az is érdekelne, hogy ami jó Türingiában zöld-szoci támogatással, az miért nem jó nálunk?

A momentumtól megszokott sumák módon, kerülő úton, sumák módon közelítenek a kérdéshez, hiszen látszik, hogy gazdáik most egy igen jelentős hazai beruházás meghiúsítására utasították őket. A vízigénnyel kapcsolatban hol van az megfogalmazva, hogy honnan jön majd az a 130 köbméter? A debreceni vízmű igazgatója elmondta, hogy a szükséges vízigényt döntő része a város tisztított szennyvizéből fedezik. Szennyvizet is tilos legyen felhasználni?

Mekkora termőterületet vesz igénybe az akkumulátorgyártás? Mert ugye minden, amit magyar földre építenek, utat, vasutat, erőművet, napelem parkot, szélerőművet, egyéb létesítményeket, termesztésre is használható területre építik.

Próbálj megszabadulni a pusztán fekete-fehér világképtől, neked is könnyebb lesz így. Lehet, hogy akkor nem fogsz válasz helyett röhejes módon visszakérdezni.

És te mit tudsz annak a gyárnak a technológiájáról? Pontosan, érvelésre alkalmas módon felsorolva. Gyanítom, hogy semmit, mert akkor nem írnál semmitmondó elképzeléseket.

Ahogyan azt már a klímaváltozás kérdésében megszoktuk, a szerencsétlen Gréta példáján láthattuk, semmitmondó hangulatkeltéssel kezelnek olyan kérdéseket, amelyeket csak tudományos, szakmai érveléssel érdemes felvetni. Egyből látszik, hogy lobbi érdekekről van szó, aminek az érvényesítését pénzzel, hangulatkeltéssel, félrevezetéssel igyekeznek érvényesíteni.

Amikor minden attól hangos, hogy jövőnket többek között a káros anyag kibocsátás csökkentésével óvhatjuk meg, akkor abban benne van, hogy az üdvösséget kizárólag az ehhez szükséges technológia meghonosításával szolgálhatjuk. Érdekes módon, ez alól csak mi képezünk kivételt, mert az ehhez szükséges gyártó üzemet nem a levegőben lebegtetve, hanem termőföldre építve valósítjuk meg. Úgy, mint mások. És mert vizet is használunk hozzá, úgy mint mások, az a mi esetünkben akkor is támadható és észszerűtlen, ha azt tisztított szennyvízzel oldjuk meg.

Ami végképp a félrevezetést szolgáló érvelésre utal, az ez a mondatod:

"Egy ilyen gyár csak addig működik, amíg magas profitit termel, ezek az óriáscégek egyszerre sok vasat tartanak a tűzben, amint jön egy technológiai váltás vagy valahol jobb üzletet szagolnak, lelépnek és itt hagyják a romokat és az egyszer és mindenkorra elszennyezett talajt és vizeket. Vajon, valóban megéri nekünk néhány évnyi vélt előnyökért tönkretenni a jövőnket?"

Akkor most valóban az elektromos autózás, a napelemes, szélerőműves energia termelés a jövő, amelyek folyamatosan igényelni fogják az akkumulátorok gyártását, vagy kínodban, esetleg sunyiságtól vezérelve állsz elő olyan érvekkel, mintha ez a technológiai váltást pusztán néhány év divatjának szánnák?

Látszik, hogy valahol nagyon aggódnak azért, hogy Magyarország idejében lép egy, a jövő, a klíma megóvását célzó megoldás terén. Hogy elveszi az üzletet mások elől. És a külföldön kiképzett, hazaküldött momentumosok ismét vállalják ennek a megtorpedózását.

Még mindig várom az érveket - és nem az oktalan feleselést - az idézett Mandiner cikkben felsoroltak ellenében. Nem baj, ha nincs, te sem tudhatsz mindent, de akkor mi a mondanivalód? Az, hogy erősíteni kell a hangzavart, mert valakik nem nézik jó szemmel, hogy nálunk előre mutató beruházások folynak?

Mikor mondtam olyant, hogy megbukott?

Mivel a plazma, majd a LED tévé - a technológiai fejlődés - kiszorította a képcsöves tévéket, nyilván leálltak a gyártással. A mai környezetvédelmi technológia pedig nyilván fejlettebb, és hatékonyabb mint az évtizedekkel korábbi, akkor legszigorúbbnak mondott technológia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés