Aggódnak az elemzők – Hetedik hónapja lassul az amerikai gazdaság

2023. január 24. 17:00
Elemzők szerint „az amerikai gazdaság kiábrándítóan gyengén indította az évet”.

Az amerikai gazdasági aktivitás januárban már a hetedik egymást követő hónapban lassult, valamint ismét megindult az input-árak emelkedése a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 46,6 pontra emelkedett januárban a decemberi 45,0 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

A kompozit index már a hetedik egymást követő hónapja tartózkodik az 50 pontos határ alatt, de januári értéke tavaly október óta a legenyhébb mértékű teljesítménycsökkenést jelzi.

Januárban a feldolgozóipari BMI értéke 46,2 pontra emelkedett a decemberi 46,2 pontról, felülmúlva a 46,0 pontos piaci várakozásokat.

Az Egyesült Államok feldolgozóipari BMI-je januárban már a harmadik egymást követő hónapban tartózkodott 50 pont alatt, jelezve ezáltal a feldolgozóipari teljesítmény csökkenését. A zsugorodás mértéke pedig 2020 májusa óta a második leggyorsabb volt most januárban. A termelés elsősorban az új megrendelések elmaradása miatt csökkent. Az új megrendelések száma több mint két és fél éve a legnagyobb mértékben esett vissza, és a vállalatok 2020 júliusa óta első alkalommal csökkentették alkalmazotti létszámukat is. Az inputköltségek az év közepe óta tartó csökkenés után most először emelkedni kezdtek, és magasabb termelői árakat is határoztak meg januárban a feldolgozóipari vállalatok.

A szolgáltatóipari BMI 46,6 pontra emelkedett januárban a decemberi 44,7 pontról, a várt 45,0 pontot meghaladó mértékben. A januárban elért érték tavaly október óta a legenyhébb mértékű teljesítménycsökkenést jelzi a szolgáltatóipari ágazatokban. Az új megrendelések száma a feldolgozóiparral ellentétben a szolgáltatóiparban csak elenyésző mértékű volt, és a foglalkoztatás is tovább emelkedett, bár szerény mértékben. Az inputköltségek a szolgáltatóiparban is emelkedtek, a szolgáltatások árazása azonban nem változott.

Aggódnak az elemzők

Az amerikai gazdaság kiábrándítóan gyengén indította az évet az üzleti aktivitás újabb meredek gyengülésével januárban.

Bár a decemberihez képest enyhébb volt a visszaesés, de még így is az egyik legnagyobb a globális pénzügyi válság óta a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari ágazatban egyaránt” – kommentálta a jelentést Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Hozzátette: „aggodalomra igazán az ad okot, hogy a teljesítménycsökkenés folytatódása mellett a felmérés az input költségek emelkedését is kimutatta, ami a Fed monetáris politikájának a szigorításához vezethet még az erősödő recessziós kockázatokkal együtt is.”

(MTI)

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés