Gulyás Gergely: „Bármennyi csalódás is ér minket az EU-ban, jobb alternatívát ma sem látunk”

2023. január 23. 22:03
A magyar kultúra napja alkalmából a Felvidékre látogatott Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter dunaszerdahelyi látogatása során a városi rendezvény mellett interjút adott a ma7.sk szerkesztőségének is.

A beszélgetés során Arany János költészete vagy Cseh Tamás zenéje mellett szóba került Európa, és azon belül Magyarország jövője is. Gulyás Gergelyt Pomichal Krisztián közéleti rovatvezető kérdezte.

Arra a kérdésre, hogy számára mi a magyar kultúra csúcsteljesítménye, Gulyás azt felelte, hogy „szerencsés helyzetben vagyunk, hogyha erre a kérdésre kell felelni, mert

a magyar nemzet egy rendkívül gazdag kultúrával rendelkező, rendkívüli kulturális teljesítményekkel rendelkező nemzet.

Ezért nehéz is egyetlenegyet kiválasztani. Hogyha már a költészetet említette, akkor nálam Arany János az első. A magyar nyelv gazdagságát nála jobban kifejezni az irodalomban nála jobban talán senki nem volt képes” – mondta el a miniszter.

A tárcavazetető a magyar nyelv kapcsán azt is megjegyezte, hogy „a szláv rengetegbe a magyar kiemelkedik”.

„Magyarország helye ott van, ahol tagok vagyunk”

Ezután kitértek a „magyar egyedülállás” kérdésére is. Hiszen Magyarország, sokszor úgy tűnik, mintha kicsit kilógna Európában – jegyezte meg a riporter. 

Arra a kérdésre, hogy hol van Magyarország helye Európában, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy „ott van, ahol tagok vagyunk”. Majd hozzátette, hogy a rendszerváltozás egyik célkitűzése az volt, hogy legyünk az Európai Unió és a NATO tagjai.

Az uniós tagság kapcsán kijelentette, 

„bármennyi csalódás is ér minket az EU-ban, jobb alternatívát ma sem látunk”.

Ezek után a tárcavezető más szemszögből is megvizsgálta a kérdést, és azt a megállapítást tette, hogy „Magyarország helyét értékfelfogás és világnézet szempontjából egyértelműen Közép-Európában találjuk, azon országok között, akik a kommunizmus alatt, a második világháborút követőn sokat szenvedtek”. E gondolatmenet végén Gulyás Gergely leszögezte, hogy a fentiek értelmében nagy híve a közép-európai összefogásnak, a V4-eknek, illetve ezek kiterjesztésének.

A nyugati társadalmak eltértek a gyökerektől

A beszélgetés során Brüsszel és Budapest kapcsolata, valamint a nyugati társadalmak állapota is felmerült. Utóbbival kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy „ma a legnagyobb baj Brüsszellel és a nyugat-európai országok többségével, hogy bár sokat beszélnek toleranciáról,

de alapvetően intoleránsak, nem képesek a sajátjuktól eltérő társadalmi fejlődést elfogadni.

Még úgy sem, hogy ők tértek el a gyökerektől!” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint büszkének kell lenni arra, hogy nem azt az utat követjük társadalomfejlődésben, amelyet a Nyugat a maga számára kijelölt.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a fuggetlenseg alternativa.
de nem rogton
ki kell varni mig kialakul az egeszseges tobbpolusu vilagrend es akkor hid leszunk az EU es az EAU kozott

a natobol meg fontosabb volna kilepni mert annak orven barmikor megszallhatnak

nem ugy ertettem hogy vandoroljon ide be mindenki, hanem tombonkivulisegkent, fuggetlensegkent, el nem kotelezett orszagkent mindenkivel egyuttmukodni gazdasagilag, kolcsonosen elonyosen, anelkul hogy politikai fuggest kapnank vele

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés