Annak, amit a kormány csinál, nincs semmi értelme

2023. január 22. 18:19

Ungár Péter
Jelen hetilap
Annak az ellenzéki politikának viszont, ami arról szól, hogy Orbán gonosz, a korrupció rossz, az Unió jó, és ne egyen homárt a miniszterelnök, sok értelme nincs. Interjú.

„Nem feltétlenül magától vált azzá. Orbán 2010 után rendszeresen belenyúlt a választási rendszerbe, s azt a Fidesz hatalmi érdekeinek alárendelve írta át. Ez kifejezetten torzította az ellenzéki térfelet.

Valóban, szinte mindenki elfelejti, hogyan kerültünk mi, a Gyurcsány-ellenes párt, Gyurcsány Ferenccel egy listára. Ez a nagy hitelességi kérdés. Úgy lett egy lista, és úgy került oda a Jobbik és az MSZP, hogy megváltoztatták a listaállításhoz szükséges körzetek számát, amit 28-ról 77-re emeltek egy nap alatt. Az a lehetőség, hogy több listát össze lehetett volna rakni, így megszűnt, de ezt rendkívül nehéz elmondani a választópolgároknak.

Ám a kormányzati médiagépezet, a választási rendszer módosítgatása, a független intézmények felszámolása leszűkítette az ellenzék lehetőségeit, s létrehozott egy olyan rendszert, amelyben nem lehet a demokratikus viszonyokra szabott ellenzéki eszközökkel nyerni. Ön ideológiák versenyéről beszél, de a rendszer nem alkalmas arra, hogy pártok versenyezzenek benne.

Ez sok szempontból igaz. Ugyanakkor azt gondolom, és ez lehet, hogy egy naiv remény, hogy a választópolgárok legalább az akaratot, a versenyre irányuló tevékenységet előbb-utóbb megtisztelik a bizalmukkal.

(...) 

Az LMP megbízásából készült legfrissebb kutatás szerint a legnépszerűbb ellenzéki politikus Dobrev Klára és ön. Ez biztató?

Részben persze megtisztelő, de Dobrev Klárával együtt rettentően le vagyunk maradva a fideszes politikusok népszerűségétől. A választópolgárokban van igény arra, hogy komolyan vegyük őket, és árnyalt dolgokat mondjunk nekik.

Ehhez képest a legsikeresebb párt régóta faékegyszerűségű kommunikációt tol.

Én ezt nem így gondolom. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is sokszor fogalmaz sarkosan és egyszerűen, nem állnak messze a bombasztikus megfogalmazásoktól sem, de azért mindkettőjükről tudjuk, hogy jó intellektuális képességűek. Szerintem az általuk irányított pártok relatív és abszolút sikerességének is ez az oka.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az lmp-nek mindegy volt, milyen listát állítanak, mert önmaga nem jutott volna be a Parlamentbe, mert kevés
szavazójuk van . Viszont Gyurcsány háta tetszetős volt.
Most már mindegy, nyertek négy évet. 2026-ban Gyurcsány már nem fogja tartani a hátát egyik törpepártnak sem.

Persze, hogy belenyúlt. Ausztráliában 25 millió embere van 151 képviselő és kontinensnyi ország, Magyarországon meg 10 millióra volt 386 képviselő. Csak egy hülye nem nyúlt volna bele, ha van kétharmadja hozzá. Ahogy Hornék hülyének is bizonyultak.

Szombat délben a Penny előtt nem volt szabad parkoló. Az étterem tele volt, betöltötte a sok ember beszélgetéséből a zümmögés. Nem volt szabad asztral, szerencsére foglaltunk. Egy húsétel 4.600.- , a leveske 1.200.- volt.

A közönség láthatóan NEM volt válogatott. Egyszerű emberek, akik megengedhették maguknak. Ez az utóbbi évek vívmánya, nem először voltam ott.

EZÉRT választják az emberek a Fideszt, aki dolgozik, csak meg tudja becsülni a jövedelmét, ellentétben Gyurcsányékkal, mikor NEM volt mit megbecsülni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés