Kanada elkobozza a Chelsea korábbi tulajdonosának vagyonát

2022. december 19. 22:03
Kanada megkezdi az ukrajnai háború miatt szankciós listára került Roman Abramovics ottani vagyonának lefoglalását, valamint az orosz oligarcha tulajdonában álló Granite Capital Holdings vállalattól 26 millió dollár (csaknem tízmilliárd forint) elkobzását célzó eljárást – jelentette be hétfőn az ottawai kormány.

A kanadai külügyminisztérium közlése szerint ez az első alkalom, hogy a kanadai vezetés az új jogköreit használja szankciós listára került személyek vagyonának lefoglalására. Mélanie Joly külügyminiszter most bíróságon fogja kezdeményezni a vagyontárgyak elkobzását, s amennyiben sikerrel jár, az így befolyt összeget Ukrajna újjáépítésére, illetve az orosz hadművelet áldozatainak kárpótlására fogják fordítani – olvasható a minisztérium állásfoglalásában. Joly szerint

„Kanada további nyomást fog gyakorolni az orosz rezsimre és azokra, akik előnyökhöz jutottak Vlagyimir Putyin orosz elnök barbár ukrajnai inváziójából”.

Abramovicsot, aki az angol labdarúgó-bajnokság első ligájában, a Premier League-ben játszó Chelsea tulajdonosa volt, a brit kormány már az ukrajnai háború kezdete után szankciókkal sújtotta. A nagyvállalkozónak egyebek mellett értékesítenie kellett a klubot, de úgy, hogy az eladásból semmiféle anyagi haszna ne származzon. Kanada már több mint 1500 orosz, ukrán, valamint fehérorosz állampolgárt, illetve jogi személyt helyezett szankciós lajstromra az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta.

(MTI) 

Nyitókép: Ben STANSALL / AFP

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés