Eltolcsyból sztárszakértő – talán sosem fordultak ellenzéki politkusok ekkorát, mint most

2022. december 8. 19:20

Rőfös Géza
Kontra
Beismerni, sőt, méltatni az ellenkező oldalhoz tartozó szereplők, vagy pártok érdemeit, képességeit, szabályos öngól.

„A politika földrajzi helyzettől, kultúrától függetlenül könyörtelen szakma. Az ellenféllel szemben tanúsított nagyvonalúság ritka, mint a fehér holló.

Beismerni, sőt, méltatni az ellenkező oldalhoz tartozó szereplők, vagy pártok érdemeit, képességeit, szabályos öngól. Hiszen a politikus feladata nem csak az, hogy meggyőzze meglévő és potenciális támogatóit saját alkalmasságáról, de ennek céljából szükséges a versenytársak inkompetenciáját is hangsúlyozni. Ha a véleményazonosság – például törvényalkotásnál – elvitathatatlan, akkor erre az az általános ellenzéki reakció, hogy a kormány »ellopta« az ellenzéki ötletet, mintha az ötlet kizárólag egy ember fejében születhetett volna.

NÉHÁNY KIVÉTEL PERSZE AZÉRT AKAD:

1. Ha a politikus, aki ellenfelét méltatja olyan mértékben emelkedik ki a mezőnyből, hogy megítélését nem befolyásolja, időnként megengedheti magának, hogy méltassa egy-egy versenytársát. Így tett például Orbán Viktor is, mikor Hiller István korábbi miniszter történészi kvalitásait dicsérte.

2. Ha egy közszereplő saját táborával szemben olyat nyilatkozik, melyből ellenfelei azonosulással politikai tőkét tudnak kovácsolni, akkor előfordul, hogy átmeneti helyesléssel próbálják erősíteni a vélemény terjedését. Nem meglepő módon ez történt Matolcsy György jegybankelnök néhány nappal ezelőtti bizottsági meghallgatásán elmondott, a kormánnyal szemben megfogalmazott kritikáját követően is.

Matolcsy személye már az első Orbán-kormány óta szorosan kötődik a Fidesz közgazdasági stábjához. Chickán Attila utódjaként ő volt a rengeteg fejlesztés finanszírozását lehetővé tevő Széchenyi-terv megalkotója és a 2010-es kormányváltást követően is nemzetgazdasági miniszteri feladattal bízta meg a kormányfő.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hűha! A szomszédok is hallják az őrjöngésedet, miközben lila fejjel vered a billentyűket? Vigyázz, mert agyvérzés, vagy kényszerzubbony is lehet ebből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés