„Az ársapka torzítja a piacot” – mondja a Spar ügyvezető igazgatója

2022. december 7. 21:26
Heiszler Gabriella szerint ársapka nem fékezi eredményesen az inflációt.

Az ársapka nem fékezi eredményesen az inflációt, mivel torzítja a piacot – mondta el a HVG-nek Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. „Közismert példa a trappista sajté: ha a támogatott tej iránti nagyobb kereslet miatt kevesebb a tejzsír a piacon, durván megdrágul a sajt és a túró” – magyarázta.

A Spar nem csupán Magyarországon van jelen, így külföldi tapasztalatát is elárulta. Máshol is belenyúlnak a kormányok a válság miatt a gazdaságba, de „nem úgy, hogy a teljes veszteség a kiskereskedelemben csapódik le. (…) Másutt az árszabályozás a termelési-értékesítési lánc egészére vonatkozik, a termelőtől a nagykereskedőkön át a boltokig. Szétterítik a veszteséget az ágazat szereplői között. Egyszersmind együttműködésre veszik rá őket, amiről nálunk szó sincs” – mondta.

Heiszler a Spar mennyiségi korlátozásairól azt mondta, nem azért vezették be őket, mert pánikvásárlástól tartanak, hanem mert „ha valaki például büfét üzemeltet, és eddig a nagykereskedőtől vásárolta meg a cukrot, az étolajat, a csirkemellet, tőlük ma dupla áron kapja meg. (…) A mennyiségi korlátozással igyekszünk elérni, hogy a háztartásoknak is jusson az ársapkás termékekből.”

Kifakadt a Tesco-vezérigazgatója, elmondta, miért kevés a csirke

A nyitókép illusztráció. Fotó: ARTUR WIDAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az ársapka nem fékezi eredményesen az inflációt, mivel torzítja a piacot – mondta el a HVG-nek Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója."

Az mfor írja ma: "Az üzemanyag-támogatás Élisabeth Borne szerint egymilliárd euróba kerül jövőre az állami költségvetésnek."
Tehát a francia kormány sem úgy gondolkodik, mint Heiszler Gabriella. Ha a francia kormány intézkedései csak az inflációt növelnék, akkor értelmetlen lenne, amit a francia kormány is tesz!

A Világgazdaság mai cikkében Szerző: Dénes Zoltán ezt írja:

"Az elemzők szerint 2-3 százalékkal dobhatja meg az inflációt a benzinársapka kivezetése."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés