„Arra nincs szükség, aki csak zsákmányolni jön” – új bevándorlási törvényt készítenek elő a franciák

2022. december 6. 20:17
Egy új bevándorlási törvénytervezetet mutatott be kedden a francia kormány a nemzetgyűlésnek azzal a céllal, hogy az Emmanuel Macron államfő által meghirdetett határozottság és humánum jegyében konszenzust találjon az ellenzéki pártokkal a kérdésben.

A javaslatot szavazás nélküli vitára bocsátotta a kormány, a végleges változatról a jövő év elején szavaznak a képviselők. Ez a 29. bevándorlási törvénytervezet Franciaországban az elmúlt négy évtizedben. A kormány – amelyet a jobboldal engedékenységgel vádol, miközben a baloldal a jobboldalról érkezett Gérard Darmanin belügyminisztert túlságosan keményvonalasnak tartja –, a politikai egyensúlyt kívánja megtalálni az új törvénnyel.

A javaslat két lényeges intézkedést tartalmaz: hatékonyabb fellépést a kitoloncolások végrehajtására a kiutasított külföldi állampolgárok esetében, illetve hatékonyabb társadalmi integrációt a menekültek és mindazok számára, akik Franciaországban maradhatnak.

Ez utóbbi részeként a kormány a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban jelenleg feketén dolgozó külföldiek helyzetét legalizálná, azaz munkavállalási és tartózkodási engedélyt adna számukra.

Jobban kell integrálnunk és hatékonyabban kitoloncolnunk”

– hangsúlyozta kedden a francia belügyminiszter a France Info hírrádióban, majd azzal folytatta, szükségük van azokra, akik dolgoznak, de azokra nem, akik csak zsákmányolnak.

Megválogatnák, kiket fogadnak be

Az értékeinknek megfelelő határozott és humánus politikára van szükség. Ez a legjobb válasz minden szélsőségre, amely a félelmekből táplálkozik – vélte Emmanuel Macron a Le Parisien című francia napilapban hétvégén megjelent interjúban. A menedékkérők jogainak csorbításától tartva mintegy 15 jogvédő szervezet a vita idejére tiltakozást szervezett a nemzetgyűlés elé a kormány szerintük ellenséges migrációs politikája ellen.

Meg kell mondani, kit akarunk befogadni és kit nem”

– szögezte le vitaindító beszédében Élisabeth Borne miniszterelnök, ugyanakkor hozzátette: a zéró bevándorlás sem nem kívánatos, sem nem lehetséges.

A jobboldali ellenzék szerint a nem eléggé szigorú javaslat a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban tervezett újfajta tartózkodási engedéllyel tömegesen legalizálná a jelenleg az országban illegálisan tartózkodó bevándorlókat. A kormány jelezte, hogy kész a megoldás feltételeiről vitát nyitni.

A francia statisztikai hivatal, az INSEE adatai szerint 2021-ben 7 millió bevándorló élt Franciaországban, amely a teljes lakosság 10,3 százalékának felel meg. Közülük 2,5 millióan, 36 százalékuk az országba érkezése óta kérte és megkapta a francia állampolgárságot.

Nyitókép: Lilian Cazabet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mán késő - mondta a francia és beugrott a Timbuktu-ra átnevezett Szajnába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés