Van, aki kedvezményesen vásárolhat olajat az oroszoktól

2022. december 5. 17:23
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.

Muszadik Malik olajügyi államtitkár iszlámábádi sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy cseppfolyósított földgázt (LNG) is terveznek beszerezni Oroszországtól. Mint mondta, a döntést a két ország küldöttségei közti megbeszélések előzték meg a múlt héten Moszkvában.

A szállítási szerződéseket januárban tervezik aláírni a felek”

– tette hozzá.

Az energiaforrások pontos árairól az államtitkár nem tett említést, mint ahogy arról sem, hogy az import összhangban lesz-e az orosz kőolajra meghatározott nyugati árplafonnal. Hétfőn ugyanis életbe lépett a tengeren szállított orosz olajra vonatkozó, az Európai Unió hatodik szankciós csomagjában rögzített embargó, és az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról szóló rendelet.

Moszkva mindazonáltal elutasította az árkorlátozást. Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy új forrásokat keres országa energiaszükségleteinek fedezésére. Iszlámábád eddig főleg az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából és Kuvaitból fedezte olajszükségleteit, földgázt pedig Katarból vásárolt. A gázhiány és a magas olajárak azonban az utóbbi időben tovább súlyosbították az inflációt az országban.

(MTI)

Nyitókép: MIKHAIL MORDASOV / AFP

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés