Ha van ársapka, nincs olaj - bekeményítettek az oroszok

2022. december 4. 17:25
Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak.

Azokba az országokba fogunk olajat és olajtermékeket eladni, amelyek piaci feltételek között fognak együttműködni velünk – mondta az energetikai ügyekért felelős orosz kormányfőhelyettes.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország akkor is ragaszkodni fog ehhez az elvhez, ha csökkentenie kell a kitermelést. Az Európai Bizottság szombaton közölte: a G7-országok, az EU tagállamai és Ausztrália megállapodtak abban, hogy hétfőtől 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetnek be a tengeren szállított orosz olajra.

Novak rámutatott, hogy az árplafon bevezetése olyan nem piaci, a hatékonysággal ellentétes eszköz, amely ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival is. Elmondta, hogy az orosz kormány olyan mechanizmust fog kidolgozni, amely megtiltja a kereskedelmet az olajárak felső határának feltételével.

Mi a gyakorlatunkban nem készülünk ársapka-eszközöket alkalmazni”

– szögezte le Novak, aki szerint most olyan mechanizmusokon dolgoznak, amelyek megtiltják az ársapka-eszköz használatát, függetlenül attól, hogy milyen szintet állapítanak meg.

Kijelentette, egy ilyen beavatkozás további destabilizációhoz, az energiaforrások hiányához és a beruházások csökkenéséhez vezethet

Ez nemcsak az olajat, hanem más, a piacon lévő termékeket is érinthet, és nemcsak Oroszországot, hanem más országokat is érinthet”

– tette hozzá az orosz miniszterelnök-helyettes.

(MTI)

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

***

Összesen 192 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Két világháborút robbantott ki Amerika, a harmadik most kezdődött.....

Ez már tényleg egy bolsevik rémálom, ami Európában van...

Abszolút, ugye volt is már egy megállapodásuk Putyinnal, hogy az oroszoktól VESZNEK (!) olajat...

Ja, brühühü.
Európában rosszabb esetben nem lesz elég olaj, jobb esetben olyan drága lesz, ami még tovább súlyosítja a recessziót...

85 dollár most a Brent.

Ha jól értem ezt az ársapka kérdést, akkor a vevő - aki egyébként ki van szolgáltatva az eladónak - szeretné meghatározni az árat. Vicces!

Te még semmit sem hallottál arról, hogy amerikai pénzügyi körök miként támogatták Hitlert, a náci pártot? Többet nem is kérdezek, tájékozatlan vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés