A segítség elmaradásáról panaszkodott Putyinnak az örmény kormányfő

2022. november 24. 10:01
Az orosz vezetésű katonai szövetség támogatásának elmaradását panaszolta fel Örményország kormányfője a csúcstalálkozón.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete a posztszovjet térség biztonsági együttműködését koordinálja: az oroszok által meghatározott szerveződés a Kaukázustól Közép-Ázsiáig lép fel az akut biztonsági problémák, háborús konfliktusok megoldásáért.

Ilyen akut konfliktuszóna három évtizede az azeri-örmény határvidék. A legutóbbi, szeptemberi örmény-azeri összecsapásokba - amikben mintegy 200 katona halt meg a két oldalon – azonban nem avatkozott be kellő eréllyel a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete – ezt panaszolta el Nikol Pasinján örmény kormányfő a szervezet szerdai, jereváni találkozóján, amelyen többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök és Tokajev kazah elnök is részt vett.

„Nyomasztó, hogy Örményország KBSZSZ-tagsága nem rettentette el Azerbajdzsánt az agresszív lépésektől”

– fogalmazott a találkozón Pasinján.

„Egészen mostanáig nem tudtunk döntést hozni arról, mi legyen a KBSZSZ válasza Azerbajdzsán Örményország elleni agressziójára. Ez a tény súlyos kárt okoz a szervezet megítélésében határainkon belül és kívül egyaránt” – mondta az örmény vezető.

Az örmény kormányfő beszéde

 

Az Euractiv emlékeztet: Örményország segítséget kért a szervezettől szeptember folyamán, de csak egy ígéretet kapott, hogy megfigyelőket küldenek majd. Az örmény miniszterelnök ezt szembeállította azzal, hogy idén januárban a szervezet gyorsan katonákat tudott küldeni a zavargások sújtotta Kazahsztánba, Tokajev elnök hatalmának megőrzésére.

A csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy reagált az örmény felvetésekre:

szerinte valóban vannak „problémák”,

amikkel szembesült a KBSZSZ, és hozzátette: „több erőfeszítésre van szükség” az Örményország és Azerbajdzsán közötti béke megteremtéséhez.

Ehhez Putyin szerint az szükséges, hogy a felek megállapodjanak a határaikról, engedjék a kereskedelmet, a közlekedést egymás között, és megoldják a humanitárius problémákat is – sorolta a teendőket az orosz elnök.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés