Akár halálra is ítélhetik az iráni focistákat, mert nem énekelték a himnuszt

2022. november 22. 7:56
Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki.

A Nemzeti Sport arról ír, hogy az iráni televízió megszakította közvetítését az Anglia–Irán világbajnoki labdarúgó-mérkőzésről, mert az iráni játékosok nem énekelték országuk himnuszát. Hozzátették, hogy sok szurkoló fütyült az iráni himnusz alatt, számosan „Nők, Élet, Szabadság” feliratú iráni mezt viseltek.

Emlékeztettek: Iránban szeptember óta tart a tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé, írja a lap. Ehszan Hadzsafi,

az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

A The Sun már egyenesen arról ír, hogy Iránban a politikai véleménykülönbség a halálbüntetéssel sújtott bűncselekmények közé tartozik,

a játékosok börtönre vagy kivégzésre számíthatnak.

A felkelés kezdete óta 21 tüntetőt ítéltek már halálra, írják. Az iráni tisztviselők a világbajnokság előtt is arról beszéltek, hangsúlyozza a lap, hogy fel kell lépni a nemzeti himnusz és a zászló iránti tiszteletlenséggel szemben.

Fotó: Fadel Senna/AFP

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

sajat (?) himnusz/zaszlo elleni tiszteletlenseget hasznalni mint politikai eszkoz osi libsi szokas

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés