Az ElkXrtuk alkotói szerint a filmben szereplő Endre nem Hann Endre közvélemény-kutató

2022. október 12. 12:09
Az alperes szerint azért nem lehet a filmben szereplő karaktert Hann Endrével azonosítani, mert a szereplő fiatal és jól öltözött.

Hann Endre, a Medián közvéleménykutató-intézet vezetője még márciusban beperelte az ElkXrtuk készítőit, mivel úgy vélte, hogy hazugságokat közölt róla a film.

A Kálomista Gábor által forgatott ElkXrtuk egyik negatív karakterét ugyanis Endrének hívják, és szerepe szerint egy közvélemény-kutató cég igazgatója.

Hann januárban peren kívüli egyezséget ajánlott Kálomistának, és nyilvános bocsánatkérés, valamint 3 millió forint sérelemdíj ellenében eltekintett volna a bírósági eljárástól, ám a producer nem fogadta el ezt – írja a hvg.

A gyártócég védekezése

A lap beszámolója szerint a legutóbbi tárgyalás tegnap, kedden volt. Ezen Kálomista ügyvédje három csapáson haladva építette fel a védelmet. Egyrészt arra alapozta, hogy az ElXrtuk egy dokumentarista elemeket tartalmazó, valóságon alapuló, de fikciós film.

Másrészt azt állította, hogy a filmbeli Endre nem azonos Hann Endrével, hanem egy úgynevezett kompozit karakter, akit több emberből gyúrtak össze és csak mint archetípus jelenik meg a vásznon.

Harmadrészt azzal érvelt az ügyvéd, hogy mivel az ismert közvélemény-kutató szerinte közszereplőnek minősül, ezért a filmbeli ábrázolását kritikaként kell értelmezni és azt tűrnie kell.

Hann úgy reagált, „kiborít ez a cinikus szlalomozás aközött, hogy ez a film a tiszta valóság, vagy a tiszta fikció”, mire a bíróság felszólította Kálomista ügyvédjét, hogy döntse el, melyik szálon kívánja felépíteni a védekezést. Az alperesek szerint annyi mindenben tér el a filmbeli figura Hann Endrétől, hogy senki nem gondolhatja, hogy róla szólnak az események. A filmszereplő ugyanis 20 évvel fiatalabb és divatosan öltözik, fényűző életet él.

A tárgyalást a bíróság november 17-re halasztotta. Becslések szerint egy éven belül zárulhat le a per.

Nyitóképen Hann Endre. Fotó: MTI Fotó: Nándorfi Máté

 

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem rossz reklám ez a filmnek. Az alak ihletője nyilván Hann volt, aki örülni fog a pénzecskének, valaha valamivel többért már adtak egy kocsit, de vszg. még jobban örülne, ha a hasonlóság kísérteties lenne a filmbeli alakkal.

Bevallottan ő volt a minta és szerintem ennyit biztosan megért, h. a film elkészült.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés