Politico: Berlin milliárdokat öntött a saját gazdaságába, miközben a német hibák okozták a válságot

2022. október 4. 6:49
A brüsszeli lap írása szerint ugyanakkor Németországot nem csak ezért terheli felelősség.

Tíz évvel ezelőtt, amikor Európa az eurózóna válságának torkában volt, Németország állt a megszorítások élére” – emlékeztet a Politico. A lap ugyanakkor hozzáteszi:

most Európa többi része füstölög a Németország által az energiatámogatásokra fordított összegek miatt, amelyek félő, hogy súlyosbíthatják a kontinens politikailag robbanásveszélyes gazdag-szegény szakadékát”.

A Politico szerint ráadásul „a növekvő feszültségeken aligha segít, hogy Berlin elhibázott függősége az orosz gáztól is hozzájárult a blokk energiaválságának kialakulásához”.

„Egyre nagyobb az ellenérzés”

Mint a lap fogalmaz: „az EU-ban – különösen az olyan nehézsúlyú országokban, mint Olaszország és Franciaország – egyre nagyobb az ellenérzés Németország múlt héten bejelentett 200 milliárd eurós csomagjával kapcsolatban, amelynek célja, hogy a fogyasztókat és a vállalkozásokat mentesítse az energiaválság teljes körű hatásaitól”.

Ezek a sérelmek valószínűleg a pénteki prágai EU-csúcstalálkozón is fellángolnak majd, amikor a vezetők az emelkedő energiaköltségek és azok gazdasági következményeinek kérdésével fognak foglalkozni – írja a brüsszeli lap.

A Politico teljes, angol nyelvű írását a témában ide kattintva olvashatja!

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindettől függetlenül azért mégiscsak rosszul kezelte Brüsszel a háborút és következményeit.
Brüsszel eltekint a saját hibáitól és mindent a németekre fog.
Nem egyedül a németek tehetnek mindenről.

Némileg előrelépésnek tekintem, hogy elhatolt Brüsszel tudatáig, hogy nagy baj van! Eddig ez sem látszott.
A probléma megoldása megint hibás.

Pontosan. Mivel Brüsszel azt mondja, a németek a hibásak, ezzel azt üzeni, hogy ő mindent ugyanúgy folytat, ahogy elkezdte. Ez még szörnyű lesz mindenkinek.

Igen, a németeket is kicsinálják.

Kissé pikáns, hogy a politico által említett időszakban Ursula a német kormány tagja volt .

Mennyi a piaci és - ha ki tudod számolni - mennyi annak a nyolcszorosa? Jelenlegi árakat nézve.

Az EU az USA csicskása.
Ursula biztosan tudott a vezetékek felrobbantásáról. Kár, hogy már kitörölte az sms-t.

Azért érdemes elolvasni a teljes cikket az egyébként balos Politicótól: balos európai politikusokat idéznek, hogy közös európai vezetés kellene, mit egyénieskednek itt a németek. (mondják ezt az egyébként balos német kormányra). Éppen az csak Európai Egyesült Államokat nem éltették.
Amerikát lehet hibáztatni, persze, de itt igazából az európai államok voltak a hülyék: mindig, mindenki a saját érdekeit nézi, aki nem, az a balek. Ha az európai államok is ezt tették volna, akkor megszabadultak volna az amerikai függőségtől, és akkor haderőt hoznak létre, hogy nem lenne az USA a domináns fél a NATO-ban - úgy nem lehet függetlenségről beszélni, ha közben végig az amerikai védőernyőben bízunk.
Volt egyébként a Whatifalthisten egy érdekes összehasonlítás az ókori, immár Római birodalom alatt élő görögökről és rómaiakról. A görögök lenézték a rómaiakat, annak ellenére, hogy minden területen már csak árnyékai voltak a korábbi nagyságuknak, se a kultúrájuk, se a gazdaságuk nem ért nemhogy a régi görög, de még az akkori római szintjére se. Értékelhető hadseregük nem volt, ezért bármikor megtámadták őket (például a barbárok), egyből rohantak a római segítségért. Ennek ellenére időről időre fellázadtak a rómaiak ellen, és megölték a helytartókat. Érdemes észrevenni a párhuzamokat az európai és amerikai viszonyról, és tenni az ellen, hogy ne kövessük el ugyanezeket a hibákat.
Ha az európai országok élén De Gaulle, Adenauer vagy Kohl szintű politikusok állnának, akkor ők pontosan átlátnák ezeket a problémákat, és lehetne - a szuverenitás tiszteletben tartásával - közös európai politikát folytatni. Ezek a mai nyugat-európai politikusok pont olyanok, mint a régi görögök, ideológiák foglyai és csak egyre mélyebbre süllyednek. Dekadensek.

Brüsszel a bizottság. Én pl csodálkoztam, hogy megszavazták az országok a kőolajembargót. Saját országukat hozták és hozzák nehéz helyzetbe . Nagy nyomásnak vannak kitéve, dübörög a liberalfasizmus és kopogtat a kommunizmus. Bátorság kell ahhoz, hogy valaki nemet mondjon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés