Nem kéne inkább a férfiakat kötelezni a szívhang meghallgatására?

2022. szeptember 30. 19:31

Jeszenszky Zsolt
Facebook
A férfi nem éli végig a dilemmát, a tortúrát, a megrázkódtatást. Ő csak b@szott egy jót.

„OK, persze, a végső döntést a nő hozza meg, ő fekszik be a kés alá. De hányszor teszi ezt meggyőzés, nyomás, akár zsarolás vagy fenyegetés hatására...?

Úgy, hogy közben a férfi az egész procedúrát megússza: a gyakorlati részből kimarad, a lelkiből pedig kivonja magát. Nem éli végig a dilemmát, a tortúrát, a megrázkódtatást, amit maga a döntés is hoz. Ő csak b@szott egy jót, nem érdekelték a következmények – most pedig menekül előlük.

Persze a végső döntés ettől még a nőé lesz. De ha a férfinak is meg kell hallgatnia a szívhangot, többé már számára sem csak egy távoli, személytelen dolog a magzat. Lehet, hogy nem lesz hatással a lelkiismeretére – de lehet, hogy mégis. És lehet, hogy nem rábeszélni, kényszeríteni fog, hanem együtt fognak döntést hozni.

Igen, van olyan, hogy ismeretlen, elérhetetlen az apa, eltűnt, nemi erőszak történt, stb. Ilyenkor a nőé marad egyedül a döntés. És lehetnek esetek, amikor annak minden fájdalmassága ellenére az abortuszt elfogadhatónak vagy indokoltnak tartjuk. Legalábbis legitim (volna) az erről értelmes vita a közéletben. Igen, férfiak is beszélhetnek róla.

És igen, a nem kívánt terhességekben – a nyilvánvaló nemi erőszakot leszámítva – a nőnek is van felelőssége. Hiába igyekeznek a különböző emberi-. nőjogi ás egyéb álcivil szervezetek minden felelősséget a férfiakra tolni.

És legalább ekkora hazugság, álszent manipuláció, amikor ugyanezek szervezetek, meg mindenféle női magazinok krokodilkönnyek közepette előadják, hogy a nők számára az abortusz egy óriási trauma, és senki sem akar ilyet. Dehogynem. Persze rengeteg tisztességes, érző nő számára valóban trauma. Ők tényleg gyötrelmek közepette hozzák meg a döntést. De ugyanezek a szervezetek, magazinok előszeretettel mutogatják azokat a nőket, köztük celebeket, akik kéjes örömmel mesélik, hogy igenis vetettek már el gyereket. Sőt, a legújabb trendnek megfelelve már versenyeznek is egymással azon, hogy kinek volt több abortusza.

Ezek a nők válnak menővé, példaképpé a manipulált fiatalok számára. Ők az »én testem, én döntésem«, meg a »takarodjatok a pinámból« jelszavak alatt tüntető tömegek vezérei. Amely tömeg hisztériája mesterségesen gerjesztett, ráadásul egy hazugságon alapul.

Nálunk ugyanis semmilyen módon nem szigorodott az abortusztörvény. Annyi változott, hogy a nőnek meg kell hallgatnia a magzat szívhangját. Utána korlátozás nélkül ugyanúgy be lehet feküdni, ki lehet szedetni, és ugyanúgy ki lehet dobni a kukába az embriót...

De lehet, azt is végig kellene nézni a férfinak!”

Nyitókép: Jeszenszky Zsolt Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

kene bizony
de nekik ebben a torveny nem oszt lapot

neki semmi beleszolasa nincs abba hogy egy no meggyilkolja e az o gyereket vagy sem

ez kegyetlenseg, de ez van

Néhány éve először itt olvastam Jeszenszkyt és minden szempontból nagyon, kiemelkedően jónak találtam, egy addig szokatlan, hang volt, ami konvenciók nélküli friss, eredeti és mégis érték-elvű gondolkodást közvetített, néha még szellemesen is. Mondjuk, könnyebb, mikor nem az első nemzedék produkál valamit szellemiekben. Itt az alma kicsit túlnőtte a fát.

Ez szép és okos írás, de így lett az emberi reprodukció kitalálva. Nem hiszem, h. a társadalom elviselné akár a házastárs kötelező szívhang meghallgatását az abortusz útra ráfordulás előtt. Mindegy, ez figyelem felhívás volt, az élet alapvető igazságtalanságai közül egyre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés