Újabb adót lehet dollárban, euróban fizetni januártól

2022. szeptember 27. 7:37
A friss Magyar Közlönyben olvasható, hogy amerikai dollárban vagy euróban is fizethető a helyi iparűzési adó is.

Varga Mihály pénzügyminiszter július végén adókönnyítésként jelentette be: a cégek már euróban és dollárban is befizethetik társasági adójukat és iparűzési adójukat. Erről eddig csak a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló rendelet jelent meg. Most a friss Magyar Közlönyben olvasható, hogy amerikai dollárban vagy euróban is fizethető a helyi iparűzési adó is – írja a 24.hu.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet szerint az adózó „2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg és helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét a Magyar Államkincstár által a helyi iparűzési adót bevezetett illetékes önkormányzat, illetve – a különleges gazdasági övezetbe tartozó adózó esetén – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére e célból euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesítheti”.

Az befizetett összeget

a Magyar Nemzeti Bank aktuális árfolyamán váltják át, utalják át forintban haladéktalanul az illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi iparűzési adóbeszedési számlájára”.

Nem lehet euróban vagy amerikai dollárban fizetni, ha a befizetést az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény 12. § (1) vagy (2) bekezdésében megjelölt számlákra kell megfizetni. A rendelet külön rögzíti, hogy a Magyar Államkincstár és a Magyar Nemzeti Bank a helyi iparűzési adóelőleg, helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségének euró vagy amerikai dollár devizanemben történő fizetésekor tudomására jutott adótitkot az 1. §-ban meghatározott cél érdekében az adótitok tudomására jutása évének utolsó napjától számított 5 évig kezeli.

Nyitókép: FRED TANNEAU / AFP

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés