Orbán Viktor: Szankciós felárat fizetnek az emberek

2022. szeptember 26. 12:35
Háború, energiaválság, infláció, családtámogatás, energiaellátás – összefoglalónk Orbán Viktor napirend előtti felszólalásáról.

Mint arról előzetes cikkünkben beszámoltunk, hétfő délután 1 órakor indult a parlament őszi ülésszaka. Orbán Viktor miniszterelnök „Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről” címmel napirend előtt szólalt fel az Országgyűlésben.

Orbán Viktor beszédét azzal nyitotta: háború van keleti szomszédságunkban Ukrajna és Oroszország között, de a világ egyre nagyobb része lesz a háború elszenvedője. Mint mondta: ez egy lokális háború lenne. 

A nyugati szankciók globális gazdasági háborúvá változtatták a lokális háborút”

– szögezte le, hozzátéve: ezzel a globális gazdasági háborúval áll most szemben Magyarország. 

Nyugat: a háború pártján

Arra a kérdésre, hogy meddig tart ez a háború, Orbán azt felelte: ma már mindenki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítani. Ukrajnát fegyverrel és pénzzel segíti az EU és az USA, míg Oroszország tartalékai végtelenek. Emiatt a magyar miniszterelnök szerint egyértelmű: 

A Nyugat a háború pártján, Magyarország a béke oldalán áll”.

Nemzetbiztonság, honvédelem, infláció

Orbán elmondta azt is: az elhúzódó háború miatt Magyarországnak költenie kell a hadseregére és a nemzetbiztonsági szolgálatokra is, hogy „minden területen képesek legyünk a szuverenitás megvédésére”.

„Költeni kell a határok védelmére, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és a hadseregre. Létrejöttek a határvadászok a déli határ védelmére” – ismertette Orbán Viktor. Vannak és lesznek külső és belső befolyási kísérletek, ugyanis mint elmondta: dezinformációs háború is zajlik.

A családokat leginkább a gazdasági következmények érintik, 40 éve nem látott infláció van a fejlett országokban – mondta. Közép-Európa országait messze az átlagot meghaladó mértékben érinti az infláció, és a jegybankok kamatemelési ciklusba kezdtek – tette hozzá.

Brüsszeli szankciók

A bajok oka a miniszterelnök szerint a háború és az arra adott szankciók. Az energiaárak drasztikus növekedését is a szankciók okozták, ezért pedig a brüsszeli politikai döntések a felelősek. Emlékeztetett: 2022 júniusában, Brüsszelben elfogadták az olajszállítási szankciót és napirendre vették a földgázvásárlási szankciót, és így a gáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott. Ugyanez ment végbe a villamosenergia-piacon is – tette hozzá.

Mint fogalmazott: szankciót mindig olyan ágazatokra érdemes kivetni, ahol erősebbek vagyunk annál, mint akit a szankciók alá akarunk vonni, márpedig a kormányfő szerint az energia terén most

a törpe vet ki szankciót az óriásra”

– fogalmazott.

Lábon lőtt Európa

Orbán úgy vélte, a szankciók megszüntetésével az árak a felére esnének vissza és az infláció is. Hozzátette: „amikor a szankciókat Európára erőltették a brüsszeli bürokraták, akkor nem ezt ígérték”. Hangsúlyozta: a szankciókkal

Európa lábon lőtte önmagát, miközben Oroszország nem kényszerült térdre”

– húzta alá.

Kormányváltások

Orbán Viktor szerint ideje a helyzetről őszintén beszélni „amerikai barátainkkal is, amíg nem késő”. Majd hozzátette:

a feldühödött és magukat becsapva érző emberek egymás után váltják le a szankciókat támogató kormányokat"

– mondta, utalva a hétvégi olasz választás eredményére. Beszédében gratulált egyébként az olasz jobboldalnak. „Hajrá Olaszország, kivéve a mai estét” – fogalmazott, ezzel utalt a sorsdöntő futballmeccsre.

Megkérdezik az emberek véleményét a szankciókról

A magyar kormányfő elmondta: „mindig is aggályaink voltak a szankciókkal kapcsolatban, és az érveinket figyelmen kívül hagyták”. Orbán Viktor közölte, hogy amikor Brüsszelben kifogynak az érvekből, akkor az „európai értékek” megsértéséről beszélnek.

A szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, az európai elitek döntöttek erről, és az embereket nem kérdezte senki”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarországon – egyedül Európában – megkérdezik az emberek véleményét a szankciókról, nemzeti konzultáció formájában.

Magyar energiaellátás, családtámogatás

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amíg tart a szankciós energiaválság, addig a biztonságos ellátást kell garantálni, és védeni kell a magyar családokat, a munkahelyeket. „A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását, van elegendő földgáz, kőolaj és villamos áram is” – szögezte le.

A kormányfő közölte: földgázból 85 százalékban importra szorulunk, így az árát nem tudjuk befolyásolni. Éppen ezért csökkenteni kell a földgáz felhasználását. A kormány döntött, hogy 2025-re 30 százalékra csökken a hazai földgázfelhasználás az energiatermelés területén. Orbán Viktor beszámolt, hogy megkezdődik Paks2 építése, valamint döntöttek a paksi atomerőmű üzemidő hosszabbításáról. Arra kérte a baloldali pártokat: ne akadályozzák, támogassák a Paks2 projektet. 

Hozzátette: az év végén fizetnek nyugdíjprémiumot, és érvényben marad a 25 éven aluliak szja-mentessége is, és meghosszabbították a benzinárstopot is. A kormány segít máshogy is: lesz gyármentő program, „ha kell, akkor lesz új munkahelyteremtő program is” és az energiaigényes vállalkozások is kapnak rezsitámogatást – mondta el Orbán Viktor.

A szükséges pénzügyi forrásokat az unió megígérte. Ha Brüsszel nem adja oda a nekünk járó forrásokat, akkor máshonnan szerezzük be ezt az összeget. 

– húzta alá. 

A családtámogatásokat tovább szélesíti a kormány Orbán ígérete szerint, a jövő évi költségvetésben új intézkedések is megjelennek ennek megfelelően – mondta Orbán. 

Erősebb Magyarország

Végezetül elmondta, hogy a Brüsszellel fennálló viták ellenére az ország az „Európai Unió tagjaiként képzeljük el a jövőnket”. „Azok, akik elvitatják a jogainkat, azok falanszter Európát akarnak” – tette hozzá. „Büszke nemzet vagyunk, akik tudatában vannak annak, hogy többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk” – mondta. 

„Ma jobb állapotban vagyunk, mint 2008-ban a pénzügyi válság idején” – mondta a kormányfő.

Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor,

és van esély arra, hogy megerősödve kerüljünk ki a válságból. A kormány erős tempót diktál majd a következő hónapokban” – zárta beszédét  a kormányfő.  

Orbán Viktor felszólalását meghallgathatja itt: 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 498 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tökéletes politikai, gazdasági kórkép Orbán Viktortól. Színesként adhatott volna egy rövid elemzést - már számos született szakemberek tollából - arról, hogy a háború kirobbantása kinek állt érdekében, s mik ennek a gazdasági következményei. Mire gondolok? Lagarde ma az EP-ben elmondta, hogy borúsak a kilátások, be kell rendezkedni a tartós inflációra, s levezette a képletet - háború-gyenge euró-erős dollár - jó, tudom, balliberális képletben ez Orbán, egyenlő gyenge euróval, forinttal jelenik meg, de Lagarde sem titkolta, hogy a háborúval, amit Brüsszel is táplál, csak az amerikai gazdaság nyer. Szóval jól jött volna egy rövid utalás arra, hogy az USA mennyit nyert az egészen, s még mennyit fog. Brüsszel asszisztenciájával temetik az európai gazdaságot, viszonylagos jólétet, stabilitást. Persze tudom, hogy ezek somatic és társai számára érthetetlen, megfejthetetlen kérdések.......

Hat, vagy nyolc osztályod van otthon, kérdezem Tőled Milánóból?

Szondi Lipót ha élne felvisítana, még egy beteg.......buta goj, segítek, de nem, nézd meg az interneten, ki volt a tudós Szondi.

Igen, balsójka, ,meg ruszkicsicskák, jánosbácsi és a többiek, otthon simogatják az MSZMP-s tagkönyvüket, a Lenin szobrot, Bajnaival éneklik az Internacionálét, már lőnének, ezért várják vissza Ferit és Klárit, s bezárnánk nálunk Lipóciában a kispolgári csökevény boltokat......

Kedves Fekszi Márta!

Megértelek, a ronda Fidesz számon kérte rajtad a moszkvai Kereskedelmi Kirendeltség eladását, hová dugtad a milliókat?

Arról hallottál, hogy a pártod, a Jobbik két százalékon áll? De tárt karokkal fogadja a hat osztályos aktivistákat......ne hagyd ott őket.

Fáj ez a sok buta DK-s ketrecharcos, persze inkább sajnálom őket. De legjobban a hazámat......mert konzervatív zsidóként szeretnék ebben a biztonságban élni, amit a mai kormány biztosít számunkra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés