Ujhelyi pár év múlva nehezen tudja magát elképzelni az MSZP-ben, ha az nem változik meg

2022. szeptember 23. 9:47
A szocialista EP-képviselő arra számít, hogy novemberben bukta lesz, szerinte az Európai Unió egy jó ideig nem fogja kifizetni a hazánknak járó háromezer milliárd forintot.

Azon küzdök, hogy Magyarország megkapja az uniós pénzeket – de legyen rendszerszintű változás az elosztásukban –, és ezen dolgozik a többi EP-képviselő is, jelentette ki Ujhelyi István a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában, s hozzátette, ő foglalkozik a legtöbbet ezzel a kérdéssel, napi szinten tárgyal az Európai Bizottsággal. A szocialista képviselő azt is elmondta, az ellenzékieknek nem az az érdekük, hogy bukjon el az ország Orbánékkal együtt, hiába hazaárulózzák le őket. 

A kollégái lebeszélték

A mély gazdasági válságot – talán Mészáros Lőrinc kivételével – minden család megérzi, állítja Ujhelyi, a kormány pedig játssza a Ki a hibás? című játékot. S meg is adja a választ, hogy Soros, a nemváltó óvodások és most leginkább az Európai Unió, viszont a saját felelősségét képtelen elismerni. Az EB döntése az európai Magyarország győzelme Orbánék felett – mondja –, eddig bűnöztek, most bevallották, hogy bűnösek, megígérik, hogy módosítanak a működésükön, de az EB folyamatosan ellenőrizni fogja a végrehajtást.

Viszont Ujhelyi arra számít, hogy a kormány nem tanult a hibájából, a rendszert képtelen gyökeresen megváltoztatni, így a háromezer milliárd forint  – amely három operatív program 65 százalékát jelenti – tartósan Brüsszelben marad, nem tudjuk lehívni a forrásokat,

tehát szerinte novemberben „bukta” lesz.

Ujhelyi kitért arra is, hogy szeretné megakadályozni, hogy a Fidesz kivezesse az országot az Európai Unióból – amire szerinte a magyar miniszterelnök már többször utalt –, ezért dobta be az erről szóló népszavazás ötletét. Az ellenzéki kollégái azonban – ahogy fogalmazott – hibás érvekkel lebeszélték őt erről, egyszemélyi küzdelmet pedig nem akart folytatni, így a fiókba tette a javaslatait.

Örül az árnyékkormánynak

A beszélgetés végén Ujhelyi kijelentette, semmilyen tisztségért nem fog elindulni az MSZP kongresszusán, de nem azért, mert bármiért megsértődött volna, a politikában ugyanis a sértődés fogalma nem értelmezhető. Ő azonban továbbra is járja az országot, és azt tapasztalta, hogy az emberek szerint mást és máshogy kell csinálni. Az MSZP vezetése azonban nem tartotta időszerűnek és jó ötletnek, hogy belevágjanak egy új, barna mezős politikai párt, mozgalom felépítésének, talán nem voltak elég bátrak hozzá – jelentette ki.

Ennek ellenére továbbra is építi az Esély mozgalmat  amelybe már eddig is több ezren jelentkeztek, többségükben nem párttagok, így nem is célja, hogy a mozgalomból párt legyen. Azt szeretné az MSZP-s politikus, ha minél több településen lenne olyan civil kör, amelynek

tagjai szociáldemokratának vallják magukat.

Az MSZP helyi vezetői támogatják a kezdeményezését, az országos központból pedig óvatos, biztató visszajelzéseket kap azzal a felütéssel, hogy „Valahogy békítsük már ki az Istvánt, ha már egész nyáron a politikai fronton dolgozott” – jelentette ki. Örül annak, ha minden politikai erő a saját maga területén szerveződik, így a DK aktivitásának, az árnyékkormánynak is, hiszen ezzel meg tudják mutatni, mit kellene másképp csinálni az országban. Kérdésre válaszolva elmondta, néhány év múlva nehezen tudja elképzelni magát ebben az MSZP-ben, ilyen működési logika mellett, ilyen belső struktúrával, amennyiben nem történik változás.

Nyitókép: Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke (b) és Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője közös sajtótájékoztatójuk előtt Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. augusztus 7-én. A tájékoztatón bejelentették, hogy az MSZP a magyar Suzuki-gyárban dolgozók érdekeinek védelme ügyében levéllel fordult a cégcsoport japán vezetőjéhez, valamint törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésben.MTI/Soós Lajos

 

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mivel nem lesz MSZP, még Lendvai Ildikó is nehezen képzelhető el benne.

Megélhetési politikus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés