Matolcsy György: Nincs időnk 2030-ig!

2022. szeptember 22. 13:45
A jegybankelnök szerint Magyarország letért a 2010-ben felállított egyensúly és növekedés útjáról.

A globális gazdaság, Európa és mi magyarok csak akkor tudjuk jól megoldani ennek az évtizednek a kihívásait, ha fejben átváltunk, és elfogadjuk, hogy új gondolkodásra van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, írja a Világgazdaság.

A jegybank elnöke szerint a mai elképzeléseinkkel nem tudjuk az előttünk álló kihívásokat megoldani. A lap szerint hangsúlyozta, hogy fenntarthatósági fordulatra van szükség, szerinte a a jövőben a gazdasági felzárkózásokat is a fenntarthatóság köré kell szervezni.

Magyarország letért a 2010-ben felállított egyensúly és növekedés útjáról

– mondta a jegybank elnöke. Hangsúlyozta, nem szabad megengedni, hogy egyensúlytalan növekedéssel próbálkozzunk ebben az évtizedben, ezért szerinte vissza kell állítani a egyensúlyt, így a külkereskedelmi és költségvetési egyenleget. Nyomatékosította, amiről már többször beszélt, hogy megengedhetetlen, hogy míg tavaly 1,9 százalékos volt a költségvetési hiány Lengyelországban, addig Magyarországon 6,8 százalék.

Nincs időnk 2030-ig, most kell megvalósítani

– mondta az energiahatékonyság erősítéséről, amivel szerinte a külkereskedelmi egyenleget is javítani lehet. Jelezte, hogy két-három év alatt komoly eredményeket lehetne ezen a téren elérni.

A siker kulcsa a digitális átállás

Szerinte az extenzív növekedésről az intenzív növekedésre kell áttérni a jövőben. Úgy vélte, meg lehet találni azt az utat, amely a fenntartható növekedéshez vezet. Matolcsy György úgy véli, a siker egyik kulcsa a digitális átállás.

Ugyanakkor Magyarország rendkívül rossz helyzetben van ezen a téren, pedig olyan jó példák vannak előttünk, mint Észtország. Szerinte az államnak kötelező lenne digitalizálnia.

Elfogadhatatlan, hogy a magyar állam nem működik digitálisan 

– tette hozzá. 

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2024-ig nincs időnk, amikor EP választás lesz.
Addigra Európa sötétségbe borul .

Kenőpénz elfogadásának és bűnözők segítésének vádjával halálra ítélték a volt igazságügyi minisztert Kínában, de az ítéletet két évre felfüggesztették - jelentette csütörtökön a kínai állami televízió. Hszi Csin-ping elnök 2012-es hatalomra lépésével kezdetét vette a vezető tisztségviselők korrupciója elleni harc, a 67 éves Fu Cseng-hua esete a legutóbbi a hosszú sorban. Fu bűnösnek vallotta magát abban, hogy visszaélt hatalmával miniszterként, valamint 2005 és 2021 között a kínai főváros rendőri vezetőjeként, amikor segített fivérének és másoknak "bűnös tevékenységük elrejtésében" - jelentette hírportálján a CCTV kínai állami televízió. Cserébe Fu pénzt és vagyontárgyakat kapott 117 millió jüan (6,8 milliárd forint) értékben - írta júliusban a China Daily című állami újság. Sem a csütörtöki híradás, sem a korábbi jelentések nem közölték, milyen bűncselekmények elkövetésével vádolták a volt miniszter fivérét, Fu Vej-huát. A felfüggesztett halálbüntetést általában hosszú börtönbüntetésre változtatják, ha úgy ítélik, az elítélt megváltozott. Fu esetében életfogytig tartó börtön lehet az ítélet feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül - közölte a CCTV.
(MTI)

Szerintem Matolcsy nagyon pontosan látja a helyzetet, érdemes lenne minél több javaslatát megfogadni.

Szerintem az SZJA visszatérítéshez hasonló helikopterpénz az összes tagállamban volt ilyen-vagy-olyan formában a Covid okozta hatások ellensúlyozására.

Jó, jó, de a bitekből hogy lesz pénz?
Vagy ezek ehetőek, meg fűteni is lehet velük?
A gugli, az alma, a méta, a microsoft egy nagy lufi.A bitcoin már az sem.
Talán a jázmin az egyedül, ami kézzel fogható.

Matolcsy nem szakember......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés