Csaknem hétezren kértek már adatokat a pedofil-nyilvántartásból

2022. szeptember 22. 21:00
A legtöbb lekérdezést a rendszer elindításakor regisztrálták, de most is minden nap futnak be adatigénylések. A rendszer az Ügyfélkapun keresztül működik és szigorú szabályok vonatkoznak a megismert információk felhasználására.

2022. február 1. és szeptember 15. között összesen 6 771 lekérdezés érkezett, az úgynevezett pedofil-nyilvántartásba – tudta meg lapunk a Belügyminisztérium Kommunikációs Osztályától.

A tárca válaszából az is kiderül, hogy februárban,

a rendszer elindításakor regisztrálták a legtöbb lekérdezést, átlagban napi 185-öt.

Ez a szám azóta jelentősen csökkent, azonban most is minden nap futnak be adatigénylések. Az Országgyűlés tavaly júniusban fogadta el az egyebek mellett a nyilvántartás létrehozásáról szóló, „a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról”  szóló előterjesztést.

A törvény szigorította a Btk-t, bizonyos munkakörökben és munkahelyeken megtiltotta az ilyen bűncselekmények miatt elítélt személyek alkalmazását, bebörtönzésük esetén feltételes szabadságra bocsátásuk lehetőségét, bűncselekményeik elévülését. A nyilvántartás a magyarorszag.hu oldalról érhető el, a Család majd a Gyermekvédelem fül lenyitásával. Itt érhető el „A gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövető személyekre vonatozó adatok megismerhetővé tétele” menüpont. 

Ez után jön az Ügyfélkapu azonosítás, majd az adatigénylés célhoz kötöttségére vonatkozó nyilatkozatot kitöltése.

Az adatigényléshez mindössze az ellenőrizni kívánt személy ismert családi és utónevét kell megadni.

Találat esetén a felületen láthatóvá válik a törvényben meghatározott bűncselekmény elkövetéséért jogerősen elítélt családi és utóneve, születési éve, lakcíme, továbbá a legutoljára róla készült arcképmás. Szintén láthatóvá válik a jogerős marasztaló bírósági döntésben szereplő bűncselekmény megnevezése, minősítése, elkövetésének ideje, a döntés jogerőre emelkedésének napja, a külföldi ítélet elismerése, megfeleltetése esetén pedig a külföldi bíróság által hozott határozat jogerőre emelkedésének napja.

Az így megismert adatokat az adatigénylő köteles bizalmasan kezelni, kizárólag a gyermek védelme érdekében használhatja fel,

és teheti harmadik személy számára megismerhetővé. Tilos a megismert adatokat nyilvánosságra hozni, azokról képernyőfotót, egyéb másolatot, kivonatot vagy összefoglalót készíteni, tilos azokat sokszorosítani, nyilvántartásba rendezni vagy adatbázisba foglalni – figyelmeztetett korábbi közleményében a BM.

A felületen megismert adatok jogellenes megismerése, felhasználása különleges személyes adattal való visszaélés, a bűncselekmény két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – tették hozzá.

Nyitókép: Gyerekek a kecskeméti Magyar Népmesék játszótéren (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdemes volt megcsinálni.

Huhhh. Ezt nem tudtam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés