Budapesten lép fel a Nyugaton ellehetetlenített orosz énekesnő, Anna Netrebko

2022. szeptember 22. 12:01
Tavasszal a milanói Scala és a zürichi operaház elhatárolódott attól, hogy a világhírű orosz szopránnal, Anna Netrebkóval dolgozzon. Az énekesnő pár nap múlva a budapesti Operaházban lép fel: Ókovács Szilveszter főigazgató ugyanis nem ért egyet azzal, ha művészeket büntetnek a politikai vezetők miatt.

Emlékezetes: március elején a milanói Scala és a zürichi operaház elhatárolódott attól, hogy a világhírű orosz szopránnal, Anna Netrebkóval dolgozzon.

Netrebko ezután lemondta a New York-i Metropolitan Operában és a Berlini Állami Operában meghirdetett fellépéseit. „Anna a Met történetének az egyik legjelentősebb énekese, de nem láttunk közös jövőt akkor, amikor Putyin ártatlan áldozatokat öl Ukrajnában” – közölte Peter Gelb, a Met vezérigazgatója.

Azt is kijelentette: a Met nem foglalkoztat olyan művészt, aki Putyint támogatja.

Nyetrebko története nem volt egyedi eset

Az orosz művészekre kimondott kollektív bűnösség vádja végigsöpört a nyugati országokon. Korábban a Müncheni Filharmonikusok bejelentették, megválnak vezető karmesterüktől, az orosz Valerij Gergijevtől, mert a Putyin támogatói közé tartozó művész nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól. Dieter Reiter, a zenekar fenntartója, a bajor tartományi főváros főpolgármestere kifejtette: a zenekar azért válik meg Gergijevtől, mert annak ellenére sem szólalt meg, hogy felszólította, határolódjon el egyértelműen „a brutális háborútól, amelyet Putyin folytat Ukrajna, és különösen partnervárosunk, Kijev ellen”.

Mint a legtöbb európai országot, hazánkat sem kerülte el ez a hullám, itthon is olvashattunk megbélyegzett művészekről, sportolókról vagy komplett sportklubokról.

Lapunk is beszámolt róla, hogy Ljuba Nepop ukrán nagykövet egy – a Népszavának adott interjúban – azt követelte, hogy a Fradi váljon meg orosz edzőjétől, Sztanyiszlav Csercseszovtól (a vele készült exkluzív interjúnkat itt láthatják): „A Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko világhírű opera-énekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit. A magyar Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével” – jelentette ki.

„Orosz művészeken számon kérni Putyin döntéseit röhejes”

Anna Nterebko esete kapcsán lapunk pár hónapja megkereste Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját, aki kijelentette: orosz művészeken számon kérni Putyin döntéseit röhejes.

Az orosz nagy nemzet, nagy kultúra és hagyomány, a világ kultúrájának közkincse. És sosem azonos a politikai vezetőivel” –

jelentette ki Ókovács, amikor kollektív bűnösségről, cancel culture-ről és az orosz művészek meghurcolásáról kérdeztük. Hozzátette: „Putyin nem azért támogatta ezeket a művészeket, mert személyes tanácsadói lettek volna, nem Gergijev vagy Anna nyomkodja a taktikai szobában a tervrajzokat. Őket turnékkal, lemezkiadásban támogatja az orosz állam, mert büszke rájuk, és »kulturális exportcikkeik« a hazájuknak.”

A főigazgató már akkor kijelentette, hogy azzal, hogy egyes országok orosz műveket és művészeket tiltanak le a színpadokról egyáltalán nem ért egyet,

a Magyar Állami Operaház nem is tesz így, hiszen nem orosz és ukrán művészek háborúznak egymás ellen.”

Fotó: Alexei Danichev / Sputnik / Sputnik via AFP

 

Netrebko áriaestet ad az Operában

Minden jel arra mutat, hogy az Opera főigazgatója állja a szavát, ugyanis szeptember 25-én Anna Netrebko áriaestet ad majd a Magyar Állami Operaházban, ahol Debussy, Dvořák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett többek közt Csajkovszkij, Leoncavallo és Offenbach operáiból is ad elő részleteket. A világhírű művészt Pavel Nebolsin kíséri zongorán, s mellettük a műsorban Elena Maximova mezzoszoprán és Kurt Mitterfellner hegedűművész működik közre.

Csaknem három évtizede tartó illusztris karrierje során Anna Netrebko vitathatatlanul a 21. század első évtizedeinek prominens előadóművésze lett. Gazdag repertoárján az operairodalom ikonikus nőalakjainak csaknem mindegyike megtalálható, akiket nagy sikerrel formál meg a világ minden jelentős operaszínpadán.

Bár számos alkalommal dolgozott már az Operával, most először lép az Andrássy úti Ybl-palota színpadára.

Netrebko és a Magyar Állami Operaház együttműködése több évre nyúlik vissza: 2017 augusztusában a Berlini Waldbühnén a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködött a világhírű szoprán és férje, Yusif Eyvazov nagyszabású gálaestjén, majd a házaspár az Erkel Színházban lépett fel 2017 decemberében. Netrebko és Eyvazov 2021-ben a Müpa vendégeként járt ismét Budapesten, ahol a Tosca előadásában újra a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara működött közre – írja egy korábbi cikkében a Magyar Nemzet.

 

Anna Netrebko Oroszországban született, Krasznodarban, kubányi kozák eredetű családban. A szentpétervári zeneiskolában tanult, ezalatt a Mariinszkij Színházban takarítónőként dolgozott, hogy ingyenesen megnézhesse az előadásokat. A szintén meghurcolt, kollektív bűnösséggel vádolt és a legnagyobb operaházak színpadáról kitiltott Valerij Gergijev karmestersége alatt kapta első szerepeit, s aki egyben a mentora is lett. 22 évesen debütált Susanna szerepében, Mozart Figaro házassága című operájában. A Mariinszkij társulatával számos fontos szerepben feltűnt: Rossini A sevillai borbély, illetve Mozart A varázsfuvola című operájában. A 2000-es évektől kezdve a világ legrangosabb operaházaiban énekelt – többek között a Metropolitan Opera, a Carnegie Hall, és a Teatro alla Scala látta rendszeresen vendégül.

2005-ben Putyintól átvehette az orosz Állami Díjat, ami a legmagasabb művészeti és irodalmi díjnak számít.

2006. július 25-én, az orosz mellé megkapta az osztrák állampolgárságot is. 2009-ben a Lammermoori Lucia címszerepében, nagy sikerrel, a Metben, a Staatsoperben és a Mariinszkij Színházban tért vissza az operaszínpadra.

 

Nyitókép: JOE KLAMAR / AFP

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

@Kormánypárti1
Túlélők, ébresztő!

nick89 2022. szeptember 20. 12:41
1
@survivor
survivor 2022. szeptember 20. 12:29
@nick89
Nem emléxel MZP szavaira ?
EZZEL veszettetek áprilisban.
"Fegyvert és katonát küldünk."
NEM Orbán mondta, öcsi.

Ide tudnád tenni az eredeti linket, amelyen ezt mondja?
(Nem a ti hírmagyarázóitokat! az igazi, eredetit, ahol ezt mondja.)
Köszi!

Zoltan70 2022. szeptember 22. 13:36
@nick89
A tegnapi hozzászólásomban elküldtem a linket. Amennyiben nem találod keresd alaposabban vagy nyugodj bele, hogy funkcionális analfabéta vagy.

"Nem emléxel MZP szavaira ?
EZZEL veszettetek áprilisban.
"Fegyvert és katonát küldünk."

Valami másra emlékezhetsz!
Tudod: Akár meg is ölhetnek, ha nem vagyok ott.
Na akkor: Hol az a link, ahol ez hangzott el: "Fegyvert és katonát küldünk."????

Léhár Ferenc, – Énekel Anna Netrebko:

https://www.youtube.com/watch?..

Itt egy Moszkvai téren egy közkedvelt dalt:

https://www.youtube.com/watch?..

Megnéztem, de ilyet nem mondott.
Segíts!
Írd ide, melyik időpillanatban kezdődik!
Kösz.

Ne NER-ezz itt nekem!
Vágd ki a rezet, oszt jónapot!

"Megnéztem, de ilyet nem mondott.
Segíts!
Írd ide, melyik időpillanatban kezdődik!
Kösz."

Igen sajnos Hvosztorovsjkij már halott. Kitűnő hangja volt. Sok kellemes hangú orosz énekes van. Ez hang érdekes, és közben természetes is:
https://www.youtube.com/watch?..

Na de mit szól ehhez az orbán által támogatott, oroszellenes Bán teodórA?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés