Orbán Viktor: Vonják vissza Brüsszelben a szankciókat!

2022. szeptember 21. 21:37
Orbán Viktor iránymutatást tartott a kihelyezett frakcióülésen. Talán még soha nem kérte ennyire erőteljesen, hogy mindenki tegyen meg mindent a magyar családok védelméért.

Orbán Viktor beszédet mondott a tavaszi elsöprő választási győzelem után megtartott első kihelyezett frakcióülésén a Fidesz–KDNP-nek. A Magyar Nemzet beszámolója szerint Orbán Viktor ez alkalommal sem volt visszafogott, pontos és részletes iránymutatást adott országgyűlési képviselőinek, és

talán még soha nem kérte ennyire erőteljesen, hogy mindenki tegyen meg mindent a magyar családok védelméért.

Ahogyan az várható volt, az orosz–ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók voltak a kormányfő beszédének fókuszában, de nem maradhatott el a baloldal értékelése sem.

A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy Ukrajna és Oroszország háborúja már nem lokális, a szankciók változtatták globális gazdasági háborúvá. A kormányfő kifejtette, hogy véleménye szerint ma már mindenki számára világos, hogy egy elhúzódó háborúra kell számítanunk, arra kell készülni, hogy ez a háború a szomszédunkban folytatódni fog idén és jövőre is. A miniszterelnök szerint éppen ezért minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme, ezért hoztunk létre honvédelmi alapot. A katonákat visszavontuk a határok védelméről, létrehoztuk a határvadász alakulatokat, több katonára van szükség és az ország védelmére kell készülniük – hangsúlyozta.

A háborús gazdaságról

Orbán Viktor értékelése szerint a háború aggasztja az embereket, követik az eseményeit, de ami közvetlenül érinti a családokat, az jelenleg az infláció. A miniszterelnök tisztázta: a választások előtt azt gondolták, hogy tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is, azonban 2022 júniusában Brüsszelben elfogadták a gazdasági, kereskedelmi szankciókat, köztük az olajszállítási szankciókat is, majd rögtön az asztalra került a földgázvásárlási szankció is, ezért

2022 júniusától kezdve a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb hónap alatt megháromszorozódott.

A miniszterelnök hangsúlyozta a lap információi szerint: ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön megfeleződnének és az infláció is. A szankciók nélkül Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót. A pártelnök tájékoztatása szerint amikor ezeket a szankciókat nyár elején Brüsszelben Európára erőltették, akkor az uniós bürokraták nem ezt ígérték. Kifejtette, hogy azt ígérték, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Azóta kiderült, a bevezetett szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak. A szankciók felülvizsgálatára az információk szerint novemberben lesz érdemi politikai lehetőség, ezért arra szólította fel a frakció tagjait, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja.

A baloldalról

A miniszterelnök helyzetértékelése szerint a szankciókat a brüsszeli bürokraták erőltetik Európára, a szankciók okozzák a gazdasági problémákat, az energiaválságot és az inflációt. A szankciókat pedig a magyar baloldal támogatja. Az ellenzék kapcsán arról is szót ejtett a lap beszámolója szerint, hogy a Gyurcsány-korszak és annak a képviselői akarnak visszatérni, akik egyszer már tönkretették Magyarországot. A miniszterelnök ezen szavainál a Magyar Nemzet értesülése szerint egyszerre horkantak fel, egyesek még azt is bekiabálták, hogy „soha többet Gyurcsány!” Azzal, hogy megalakult a Gyurcsány–Dobrev-árnyékkormány – folytatta a miniszterelnök a beszámoló alapján –, a brüsszeli bürokraták és a Soros-NGO-k ezt az árnyékkormányt szeretnék hatalomra juttatni.

Véleménye szerint ez onnan is világos, hogy ők fizetik őket. Ezt tették a választási kampányban és ezt teszik most is

– jelentette ki.

A jövőről

A baloldal értékelését követően megfogalmazta a Fidesz–KDNP jövőbeni feladatát is a miniszterelnök, a beszámoló szerint: biztosítaniuk kell az energiaellátást, védeniük kell a családokat és a munkahelyeket. A családokat a rezsicsökkentett ár, tűzifaprogram és barnaszénprogram védi, míg a vállalkozásokat három dologgal fogják segíteni: egy több mint kétszázmilliárdos programmal az energiaintenzív kis- és középvállalkozások segítésére, termelő vállalatokat támogatnak az energiaköltségük részbeni átvállalásával és energiamegtakarítást eredményező beruházások támogatásával, lesz gyármentő programjuk, és

a szolgáltató szektor számára lesz új munkahelyvédelmi akcióterv is.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a beszéde végén a miniszterelnök leszögezte: Magyarország energiaellátása biztosított. Lesz elegendő földgáz, van villamosenergia és van kőolaj is. A szankciók súlyos károkat okoznak az országnak, de kemény munkával van esély arra, hogy ebből a válságból Magyarország úgy jöjjön ki, mint az az ország, amelyik a kanyarban előzni tud!

Nyitókép: Kocsis Máté Facebook-oldala

Összesen 158 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem fogják visszavonni - mert ekkora kretének.

Az energia árai nem gazdasági, hanem politikai alapon emelkedtek. Ez a dühítő. Elkerülhető lett volna, ha lett volna politikai akarat. De nem volt.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés