Lengyel külügy: Az Európai Bizottság célja a magyar kormány leváltása

2022. szeptember 20. 10:36
Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes szerint Brüsszel törekedni fog arra, hogy elrettentő példát statuáljon azon kormányok felé, amelyek nem követik az ő politikai irányvonalát.

Wawrzyk a PAP hírügynökségnek nyilatkozott az EB javaslatáról, mely szerint fel kell függeszteni a Magyarországnak járó kohéziós pénzek egy részének kifizetését az uniós forrásokkal való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt. A PAP hírügynökség kérdésére, hogy szerinte ezek az aggályok megalapozottak-e, Wawrzyk elmondta: a javaslat mögött „biztosan nem az EB által leírt okok állnak”, hiszen a brüsszeli testület nem indít hasonló eljárásokat más tagállamokkal szemben, amelyekben az EB jelentései szerint is valóban komoly korrupciós problémák kísérik az uniós pénzek felhasználását. 

Vagyis látjuk, hogy amolyan mesterkélt érvekkel van dolgunk

– jegyezte meg a lengyel diplomata.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy valójában mi a célja az EB-nek, Wawrzyk leszögezte:

hasonlóan mint a Lengyelországgal szembeni lépések esetében, céljuk a magyar kormány leváltása”.

Kifejtette: a bizottságnak „bizonyos kormányok nincsenek ínyére, mert nem osztják az úgynevezett európai főáramlat nézeteit”. A testület ezért „különféle jogi trükköket alkalmaz” ezeknek a kormányoknak a leváltására törekedve – mondta Wawrzyk, hozzátéve: „ez az eljárás viszont eddig gyakorlatilag eredeménytelen volt”.

Nyomásgyakorlás

Arra a kérdésre, hogy Magyarország valóban elveszíti-e az uniós forrásokat, a miniszterhelyettes azt mondta:

az EB biztosan törekedni fog arra, hogy elrettentő példát statuáljon azon kormányok felé, amelyek nem követik az ő politikai irányvonalát. 

Az ilyen megoldásokat viszont Lengyelország biztosan nem támogathatja” – hangsúlyozta Wawrzyk. 

Vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is nyomatékosan kijelentette: Lengyelország határozottan ellenezni fogja, hogy az európai intézmények megfosszák Magyarországot az uniós forrásoktól.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jól van ez így. Az EB és az EP harcát látjuk, az EP egyre diktatórikusabb lépésekre kényszerítené az EB-t. Akkor viszont egyre láthatóbb lesz a megalapozatlan vádak szerint működő birodalmi diktatúra, és ez előbb utóbb elgondolkoztat más országokat is. Egyre nevetségesebb lesz az a beállítás, hogy a hófehér, korrupciómentesnek láttatni kívánt EU fekete báránya a korrupt Magyarország.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés