Erdogan felajánlott Putyinnak egy tengeri folyosót

2022. szeptember 9. 22:13
Megígérte, átengedik ott a szegény országokba tartó gabonaszállítmányokat.

Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin a Sanghaji Együttműködési Szervezet jövő heti kétnapos ülésén vesz részt Üzbegisztánban, ahol kétoldalú tárgyalások is lesznek közöttük. Az orosz elnök szerdán meglebegtette, hogy korlátozná az ENSZ, Oroszország, Törökország és Ukrajna között korábban létrejött megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrán gabona-, élelmiszer- és műtrágyaszállítmányok eljuttatását az Európai Unióba, Törökországba és a világ szegény országaiba.

Noha a négyoldalú megállapodás az orosz exportot is elősegíti, Moszkva azt állítja, hogy az orosz hajók mozgását akadályozzák az ország ellen életbe léptetett szankciók, a nyugati országok pedig semmit sem tesznek a helyzet enyhítése érdekében. A török média szerint Recep Tayyip Erdogan kijelentette: az orosz elnök joggal panaszkodik arra, hogy a gabonaszállítmányok főleg a gazdag országokba mennek, és bizonyára ezért nem használja a tengeri folyosót.

Ezért azt kéri majd Vlagyimir Putyintól a szamarkandi találkozón, hogy indítsa el az orosz áruszállítást. Egyúttal felajánlotta, hogy Törökország azonnal továbbengedi majd az orosz gabonát és élelmiszert szállító orosz hajókat a szegény országok felé. A török elnök hozzátette: számos ország van nehéz helyzetben főleg Afrikában, amelyeken minél előbb segíteni kell a szállítmányok továbbításával. A négyoldalú megállapodás betartását felügyelő, Isztambulban székelő koordinációs csoport legutóbbi jelentése szerint az Ukrajnából elindított gabonaszállítmányoknak eddig csak 30 százaléka ment tovább a szegény, vagy közepesen szegény országokba.

(MTI)

Nyitókép: Murat Kula/AFP

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tehát az ukránok Európába, míg az oroszok Afrikába fogják vinni a gabonát.
Ennek üzenet értéke lesz.....

Igen. De a humanitárius folyosó megnyitásának indoka az afrikai éhezők voltak .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés