Ahol az ország sorsáról döntöttek – jön a Királyfeszt a rákosmezei Királydombon!

2022. szeptember 9. 15:01
A nemzeti emlékhellyé nyilvánított rákosmezei Királydombon, a középkori országgyűlések egykori legendás helyszínén várja az érdeklődőket a Királyfeszt. Szeptember 10–11-én második alkalommal rendezik meg a családbarát hagyományőrző fesztivált!

2020-ban az országgyűlés a Magyar Patrióták Közössége javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Királydombot, a középkori rákosmezei országgyűlések helyszínét, ahol királlyá választották Mátyás királyt, ahonnan a magyar vitézek hadba vonultak, és ahol egy ország mondta ki, hogy soha többé nem kér idegen uralkodót.

Az idén másodjára megvalósuló Királyfeszt célja,

hogy újra visszahozza a köztudatba azt a helyszínt, ahol az ősök az ország sorsáról döntöttek.

 

A szeptember 10–11-i Királyfeszten korhű hagyományőrzők megelevenítik Hunyadi János kormányzóvá választását, emellett lesznek látványos középkori harci bemutatók, régi zenei koncertek, íjászat, népművészeti vásár és állatsimogató is.

A Királyfeszt rendezésében idén a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány is részt vesz, akik izgalmas hadijátékokkal, így bajvívással várják a legfiatalabbakat.

Ismét felállítják a tavalyi Királyfeszt legnépszerűbb látványosságát, a magyar királyok egykori hatalmas, rekonstruált sátrát,

amely a hagyomány szerint Rákos mezejének legmagasabb pontján, a Királydomb tetején állt.

A domb alatti mezőn is a középkori programoké lesz a főszerep: a hagyományőrző sokadalomban az érdeklődők megismerhetik a korabeli mesterségeket, a gyerekeket középkori játszótér várja a Compania hagyományőrző csapat jóvoltából. A színpadon, amely idén egy középkori sátor alatt kap helyet, a Hollóének Hungarica és a Tabulatúra régizene-együttesek, valamint a Számadó zenekar táncháza várja a közönséget.

Az idei Királyfeszt újdonsága

a külön előadósátor, ahol a magyar középkorról tudhatnak meg többet az érdeklődők. 

A rendezvény a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Összetartozás Alapítvány támogatásával valósul meg, és akárcsak tavaly, ingyenesen látogatható. 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés