Katar lenyomta LNG-exportban az Egyesült Államokat

2022. augusztus 15. 11:27
Katar a legnagyobb mennyiséget Indiába, Japánba és Kínába szállítja.

A legfrissebb jelentések szerint Katar mostantól a világ legnagyobb LNG-exportőre, megelőzve az eddig első Egyesült Államokat – írja az Infostart. Az arab állam LNG-exportja ötéves csúcsra ugrott az LNG-létesítmények szezonális karbantartási munkáinak befejezte után. Katar teljes cseppfolyósföldgáz-exportja 2022 áprilisában elérte a 11,9 milliárd dollárt, szemben a 2021 áprilisi 5,8 milliárd dollárral.

Katar a legnagyobb mennyiséget Indiába, Japánba és Kínába szállítja, áprilisban csaknem 12 milliárd dollár értékeben exportáltak, ez az érték egy évvel korábban 5,8 milliárd dollár volt. A Nemzetközi Energiaügynökség várakozásai szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség akár 50 százalékos földgázkereslet-növekedést is jelenthet ebben az időszakban.

2021 és 2025 között az ipari ágazat a globális földgáznövekedés mintegy 60 százalékáért felel majd a Gulf Times cikke szerint. Katar, amely tavaly az LNG-export 21 százalékát adta, kulcsfontosságú országgá vált az EU számára is, amely igyekszik új beszállítókat találni az orosz földgázimport bizonytalansága miatt. Az ügynökség szerint az orosz földgáz 2022-ben az EU teljes földgázigényének negyedét fedezné.

A háború miatt a kontinensünkre érkező orosz gáz mennyisége egy év alatt hatvan százalékot esett.  Katar jelenleg bővíti LNG-termelését: az első fázisban azt tervezi, hogy 2025-re 43 százalékkal, évi 77 millió tonnáról évi 110 millió tonnára. A projekt második szakaszában Katar 2027-re évi 126 millió tonnára tervezi növelni LNG-termelését.

Nyitókép: Marco Sabadin/AFP

 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán békemissziója Moszkvában mintha megrekedt volna.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés