Trump minden titkosított iratot visszajuttatott Washingtonba

2022. augusztus 13. 22:33
Donald Trump előző amerikai elnök egyik jogásza júniusban aláírt egy nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy a Trump Mar-a-Lago-i rezidenciáján tárolt összes titkosított dokumentumot visszajuttatták a kormánynak, írta a The New York Times című amerikai napilap szombaton.

A nyilatkozatot azután írták alá, hogy Jay Bratt, az amerikai igazságügyi minisztérium egyik magas rangú nemzetbiztonsági tisztségviselője Trumpnál járt június 3-án – értesült a lap. A látogatás során Bratt találkozott Trump két jogászával, hogy megbeszéljék a titkosított információk kezelésének részleteit.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) augusztus 8-án előre be nem jelentett házkutatást tartott Trump rezidenciáján. Hivatalban lévő vagy volt államfő esetében korábban soha nem fordult elő hasonló az Egyesült Államok történetében. A nyomozók több doboznyi iratot foglaltak le. Ezek között szerepelnek minősített iratok, köztük szigorúan titkos, titkos és bizalmas jelzésű dokumentumok, úgynevezett TS/SCI (Top Secret/Sensitive Information) jelölésű iratok.

Donald Trump és csapata vitatja az iratok minősített voltát, arra hivatkozva, hogy a volt elnök a hivatalából történt távozása előtt feloldotta azok minősítését. Trump ellen a kémtörvény megsértésének gyanújával indítottak nyomozást, derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott házkutatási parancsból. A volt elnök szombaton azt írta az általa létrehozott közösségi oldalon, a Truth Socialon, hogy az igazság az ő oldalán áll. Taylor Budowich, Trump egyik szóvivője közleményben bírálta az FBI példátlan és szükségtelen razziáját, amely szerinte a demokraták újabb boszorkányüldözésének része.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Honnan tudhatod, hogy a korábbi elnökök mit vittek haza? A korábbi elnökök ellen nem folytattak hajtóvadászatot, mint Trump ellen.

Hillary Clinton SMS-ei, a Biden család gyanús ukrajnai ügyei érdekes módon nem képezték vizsgálat tárgyát. Egy mentálisan már brezsnyevi mélységekbe süllyedő szerencsétlen öregember elnökként való futtatása nem képezi vita tárgyát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés