Sokat segítenek a bűnözők elfogásában a fedélzeti kamerák

2022. augusztus 10. 18:00

Ma már az autóbuszok és a metrószerelvények 80, trolibuszok 45-50, a villamosok 40 százaléka van felszerelve biztonsági kamerákkal.

2022. augusztus 10. 18:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, múlt héten elfogta és előállította a rendőrség azt a három fiatalt, akik június közepén az esti órákban inzultáltak egy nőt a 3-as villamoson.

A BRFK közzé is tette azokat a felvételeket, amelyeket a villamos utastéri kamerája rögzített és amely segített beazonosítani az elkövetőket. A tettesek közül kettő esetében csoportosan elkövetett garázdaság bűntett és könnyű testi sértés vétség gyanúja miatt folytatnak nyomozást.

Ahogy a rendőrség is elismerte kérdésünkre,

a térfigyelő kamerák vagy a járatokon elhelyezett biztonsági kamerák felvételei nagyban segíthetik mind a felderítés, mind a bizonyítás menetét.

A rendőrség és az ügyészség számos esetben kérte a lakosság segítségét a kamerafelvételek alapján, így például amikor két férfit kerestek, akik súlyosan bántalmazták a csepeli buszjáraton az őket rendre utasító utast vagy annál az elkövetőnél, aki szétverte egy busz szélvédőjét Kőbányán. 

Szükségesség és arányosság

Azonban ennél sokkal súlyosabb, életellenes bűncselekmények sem ritkák a buszokon, villamosokon. 

Voltak megdöbbentő esetek, így a Combinós gyilkos néven elhíresült férfi ügye – bár ebben az esetben az utasok segítségével azonnal elfogták az elkövetőt, nem kellett a videofelvételek alapján keresni.. A 2014. augusztusában a 4-es 6-os villamos Margit híd budai hídfőjénél található megállójában egy 74 éves nőt a közeledő jármű elé lökő férfi végül 18 évet fegyházat kapott jogerősen.

amiből egyébként jogi vita is kialakult, az akkori adatvédelmi biztos Jóri András aggályosnak nevezte az intézkedést.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke lapunknak elmondta: törvényi szinten kell rendezni az ilyen adatkezelést, és ez Magyarországon a képfelvételek készítése esetén megvalósult. Hozzátette, hogy nem érkezett az utóbbi időben hozzájuk olyan jellegű panasz, amelyben sérelmezte volna valaki a kamerák használatát.

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény szerint a szolgáltató – az utasok, valamint a szolgáltató munkavállalói és megbízottai élete, személye, testi épsége, vagyontárgyai védelme, valamint a járművei, berendezései, eszközei, egyéb vagyontárgyai és a nemzeti vagyon védelme érdekében –  (...) meghatározott helyeken (...) 

folytathat megfigyelést, készíthet rögzített képfelvételt, és kezelheti a rögzített képfelvételeket.

A Budapesti Közlekedési Központ tavaly év végi felmérése szerint az utasok többsége összességében elégedett a közlekedési eszközökön tapasztalt biztonsággal. 

Közleményük szerint 

az autóbuszok és a metrószerelvények 80, trolibuszok 45-50, a villamosok 40 százaléka van felszerelve biztonsági kamerákkal.

Nem készül statisztika

Arról ugyanakkor sem a rendőrség, sem a BKV nem vezet statisztikát, hogy évente hány esetben történnek erőszakos cselekmények a járatokon, így azt sem tudni, hogy ezek száma emelkedik-e vagy sem.

A BRFK közölte: kiemelten kezeli a közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát, ezért a Budapesti Közlekedési Központtal kötött stratégiai megállapodás keretében

heti rendszerességgel tartanak közös ellenőrzéseket a frekventált járatokon és azok útvonalán.

Ezekben az akcióban rendőrök leginkább kisebb szabálysértésekkel találkoznak, de a legutóbbi járőrözés során több bűnözőt is elfogtak.

Ezzel együtt azt kéri az utazóktól, hogy ha bűncselekményt, szabálysértést tapasztalnak, azonnal szóljanak a járművezetőnek, vagy hívják a 112-es segélyvonalat. A rendőrség minden bejelentésre azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Fotó: police.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WLaci
2022. augusztus 12. 10:05
Péterfalvi egy undorító fideszes buzi.
Gyugyesz
2022. augusztus 10. 21:18
Akkor ezért nem jár a 28-as villamos! Nincs villamos, nincs probléma. /Magyar Ellennemállók és Villamostagadók Harci Frontharcos Békeszövetsége/
Papalimapapa
2022. augusztus 10. 20:46
Totális rasszizmus! Mindig csak cigányok vannak a felvételeken! Azért néhány albínót is tessenek már lefilmezni! Amikor elvakítják az utazóközönséget és azok sikítva simogatják őket, mint a pirosszemű húsvéti nyuszikat. Mert van ám olyan is, a Niedermüller megmondta. Rémisztő képződmény fehér, pirosszemű húsvéti nyuszik. Mennyivel jobb lenne őket nézni a BKV-n!
A közösség tagjaként
2022. augusztus 10. 20:33
Sokat segítene ha a kormányzat drákoi szigorral rendelné büntetni az ilyen és ehhez hasonló -magyarellenes heccből elkövetett cselekményeket. Tekintve hogy az antiszemitizmusra van bőr a pofájukon zérótoleranciát hirdetni és alkalmazni ! Akkor legyen biztonságban a magyar IS saját hazájában ha egy ázsiai vallási szektát egy féregbandát úgy véd mint ha a sajátja lenne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik