Videón, ahogy hömpölyög a láva a kitört izlandi vulkánból

2022. augusztus 5. 8:23
A természeti látványosság most is turisták sokaságát vonzza a térségbe.

Ahogy arról az MTI is beszámolt, kitört egy tűzhányó Izlandon a főváros, Reykjavík közelében. A vöröslő lávatömeg megjelenését földrengések kísérték csütörtökön – közölte az izlandi földtani intézet.

A Reykjanes félszigeten, Reykjavíktól mintegy harminc kilométerre északnyugatra található vulkán jelenlegi kitörése sokkal erőteljesebb volt, mint a 2021-es. A láva eddig körülbelül 74 ezer négyzetméternyi területet borított be.

Csütörtök reggel 4,6-es erősségű földrengés rázta meg a félszigetet a földtani intézet mérése szerint. A földmozgások száma jelentősen csökkent a vulkánkitörés kezdete, szerda délután óta.

A közelben élők egyelőre nincsenek veszélyben.

A terület gyéren lakott, de itt található az ország legnagyobb repülőtere, a Keflavík, amely Izland légi forgalmának nagy részét bonyolítja.

Várható volt a tűzhányó kitörése

Szakértők számoltak a kitöréssel, amelyet az elmúlt időszakban földrengések és föld alatti magmamozgások jeleztek előre. Egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tart a vulkáni tevékenység, de tavaly hónapokig ömlött a láva ugyanebben a térségben.

A helyi hatóságok szerint a természeti látványosság legalább 1830 látogatót vonzott a Fagradalsfjall hegy közelébe szerdán. A polgári védelem aláhúzta: kisgyerekek nem tartózkodhatnak a kitörési zónában.

A tavalyi kitörés helyszínét több mint 435 ezer turista kereste fel. A vulkánkitörést bárki élőben követheti az izlandi hírügynökség, a RÚV YouTube-csatornáján.

A Helló Izland felvételét, ahol jól látható, hogy mennyi érdeklődő keresi fel a vulkán térségét, alább tekinthetik meg:

 

(MTI)

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés