Győrfi Pál szerint nem most kell aggódni a strandtest miatt

2022. július 3. 13:48
Az Országos Mentőszolgálat szóvivője is a folyadékbevitel fontosságát hangsúlyozta a hőségben. „Talán mondanom sem kell, hogy itt nem alkoholos italra gondolok, hanem ásványvízre vagy vízre” – emelte ki.

Évről évre egy előre kidolgozott mentési tervvel készül az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a fesztiválok biztosítására – emlékeztetett az Index vasárnap. Ez a terv tartalmazza, hogy hány mentőautóra, milyen mentőegységekre van szükség egyes rendezvények biztosításához – mondta el a lap megkeresésére Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

Tipp a fesztiválozóknak

Győrfi Pál többek között arról is tájékoztatott, hogy a fesztiválokon a kisebb sérülések közül a lábsérülések talán a leggyakoribbak. Nem mindegy, milyen cipőben vesz részt valaki egy ilyen szabadtéri eseményen – hívta fel a figyelmet. A szóvivő elmondta azt is, mindenkinek zárt cipőt ajánlanak, lehetőleg olyat, ami a bokát is fogja. Győrfi Pál arra is kitért, hogy a rosszullétek többségét „a meleg számlájára írják”.

Négy-öt liter folyadék, rendszeres étkezés

Az OMSZ szóvivője aláhúzta, nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire

fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk,

ez a felhívás pedig nem csak az időseknek szól. A tartós kánikula ugyanis számos cél- és korcsoportot megviselhet. Végigbulizni több napot ilyen nagy melegben – nagyon kiveszi az emberből az erőt. Emiatt nagyon tudatosan sok folyadékot kell inni.

Talán mondanom sem kell, hogy itt nem alkoholos italra gondolok, hanem ásványvízre vagy vízre”

– emelte ki az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Hozzátette, hogy az ember szomjúságérzése egy idő után elmúlik. „Becsapós dolog ez, mert lehet, hogy valaki nem érzi, hogy szomjas, de mégis folyadékot kell fogyasztani. Ha valaki nem iszik, egy idő után már nem szomjas lesz, hanem inkább éhes vagy fáradt” – figyelmeztetett.

Akár négy-öt liter folyadékra is szüksége van a szervezetnek, ha valaki bulizik vagy fesztiválon van. Ennyi folyadékot mindenképp próbáljunk meginni, mert ezzel pótoljuk a szervezetben a vizet és az ásványi sókat.

A vízfogyasztás mellett nagyon fontos az étkezés is, erről azonban sokan megfeledkeznek. „Sokan úgy érzik, hogy a strandtestük veszélybe kerül attól, ha megesznek valamit. Nagyobb lesz a pocak vagy nem fognak olyan jól kinézni. De az étkezés nagyon fontos, mert hamar leeshet a vércukorszint, az pedig ájuláshoz vezethet” – magyarázta Győrfi Pál, aki a könnyebb ételek fogyasztását javasolta nyáron.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés