Putyin: A szankciók felgyorsították Oroszország és Belarusz egyesülését

2022. július 1. 15:52
Az orosz elnök az Oroszország-Belarusz fórumon beszélt.

Oroszország és Belarusz egyre szorosabban működik együtt politikailag, kereskedelmileg, gazdaságilag, kulturálisan és humanitárius kérdésekben – jelentette ki Vlagyimir Putyin az Oroszország-Belarusz fórumon.

Szerinte a nyugat felől érkező példátlan nyomás felgyorsítja ezt az egyesítési folyamatot. Arról is beszélt, hogy együtt könnyebb minimalizálni az illegális szankciók káros hatásait, pótolni a kieső termékeket és kiterjeszteni az együttműködést a baráti országokkal.

A két ország egyesülése régi témának számít: 1997-ben Fehéroroszország és Oroszország aláírt egy egyezményt, amely a Szovjetunió hat évvel korábbi összeomlása után megromlott kapcsolatokat kívánta helyrehozni. 

Az Oroszország és Belarusz közötti lehetséges egyesülésről szóló tárgyalások 2020 végén kaptak új lendületet, amikor  Putyin Alekszandr Lukasenkónak anyagi és politikai támogatást nyújtott, hogy segítsen túllendülni a feltehetően elcsalt elnökválasztás utáni helyzeten, amikor tömegek tiltakoztak az országot 1994 óta vezető Lukasenka ellen.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

 

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

szerintem ugy hogy atneznek a szomszedba, es orulnek hogy naluk nincs polgarhaboru meg nyomor. ha hatalomra kerul a nyugat kitartott luvnyaja akkor ugyanaz lett volna.

Csak a történelmi Oroszországra tart most Putyin igényt.

Lukasenka nem tudott volna átállni, Oroszország nem hagyta volna. Ugyanakkor anno 4-5 éve Lukasenka pedzegette, hogy nyitna az EU felé. Aztán jöttek a választások Fehéroroszországban, és a Nyugat mindent megtett annak érdekében, hogy Lukasenkát megbuktassa. Valami hasonló forradalmat akartak kirobbantani, mint amilyen történt Ukrajnában 2014-ben.

Miután kudarcot vallott a dolog, Lukasenka nyert, és megszilárdította a hatalmát, onnantól egyértelmű volt, hogy Fehéroroszország kurvára utálni fogja az EU és az Usát, és inkább Putyinnal fűzi szorosabbra a gazdasági-politikai szálakat. Azóta Fehéroroszország Oroszország legmegbízhatóbb szövetségese.

Így járnak azok a nyugati országok, amelyek beállnak az Usa mögé, amikor az exportálni akarja a demokráciát. Ha kudarcot vall a dolog, márpedig Ukrajnát leszámítva nem sok helyen sikerült a művelet (Oroszország, Kína, Grúzia, Szíria, Fehéroroszország), egy dolgot szereznek vele: Egy újabb ellenséget.

Ne ugrálj, buzigyerek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés