Mire jó az egyetemi modellváltás?

2022. június 28. 08:47

Megdupláztunk minden hallgatói támogatást, a szociális juttatásoktól a doktori ösztöndíjakig.

2022. június 28. 08:47
null
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely
Facebook

„Ezt tettük a MOME Budapestért a most záruló akadémiai évben — tíz pontban, a teljesség igénye nélkül.

Megdupláztunk minden hallgatói támogatást, a szociális juttatásoktól a doktori ösztöndíjakig.

Közel megnégyszereztük az egyetem költségvetését. Mindezt úgy, hogy nem növeljük a MOME hallgatói létszámát —azaz megmarad az országban az egyik legjobbnak és legegészségesebbnek számító tanár-diák arány.

Döntöttünk a MOME és egyben a magyar felsőoktatás történetének legnagyobb arányú oktatói béremeléséről. Béreink tekintetében ezzel felzárkóztunk a régió élmezőnyéhez. Az új alapbérek mellé kidolgoztuk a bónuszrendszert, és határoztunk az oktatóink szakmai fejlődését segítő kutatói év (sabbatical year) bevezetéséről.

Meghirdettük a MOME első angol nyelvű mesterképzéseit. Ezzel az egyetem történetében először kezdtünk toborzásba az ország határain túl, hogy a magyar tehetségek mellett Közép-Európa legjobbjait is Budapestre hívjuk a Baltikumtól a Nyugat-Balkánig.

Kidolgoztuk az átfogó vállalkozói képzést hallgatóink számára. A design egyetemek között nemzetközi összevetésben is egyedülálló, három teljes szemesztert felölelő üzleti modul a 2022/23-as tanévtől minden alapszakos diákunknak kötelező lesz. Általánosságok helyett kifejezetten a kreatív iparágak 21. századi sajátosságaira készítjük fel a hallgatóinkat, hogy minél több MOMÉ-s projektből épüljön magyar sikercég a 2020-as években.

Létrehoztuk alapítványunk tanácsadó testületét, világszinten elismert szakemberekkel, akik mostantól személyesen segítik a MOME megújítását. Csatlakozik hozzánk Zuzanna Skalska, a varsói School of Form Uniwersytetu SWPS társalapítója, Ulrich Weinberg professzor, a potsdami Hasso-Plattner-Institut igazgatója, Aric Chen, a sanghaji Tongji University design és innovációs karának professzora, Gálik Györgyi, a londoni UCL Institute for Innovation and Public Purpose startégiai partnerségekért felelős vezetője és Szántó András, New Yorkban élő magyar kulturális stratéga.

Bejelentettük, hogy a MOME lesz Magyarország első karbonsemleges egyeteme. 2030-ig teljes működésünket átalakítjuk, hogy a papírmentes adminisztráció bevezetésétől az élelmiszerpazarlás megszüntetésén át a saját forrásból finanszírozott erdőtelepítésig, minden eszközzel hozzájáruljunk a MOME ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

Elnyertük a MOME történetének első, közvetlen brüsszeli finanszírozású Horizon Europe és Creative Europe pályázatait, és sorozatban adjuk be az újabbakat. Ezzel egyszerre erősítjük az egyetem külkapcsolatait, és állítjuk több lábra az intézmény költségvetését.

Megnyitottuk a campust és kollégiumi férőhelyeinket a háború elől menekülők számára, több mint száz rászorulónak biztosítva otthont és odafigyelést a legnehezebb hetekre.

Magyarország Kormánya döntése értelmében, a MOME képviselheti hazánkat az Európai Bizottságnál, az innovatív felsőoktatási intézmények európai hálózatában.

Köszönöm a kollégáimnak ezt a fantasztikus évet! A modellváltás működik.

Jó pihenést mindenkinek!”

Nyitókép: mome.hu, fotó: Oravecz István

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. június 28. 14:04
Mondjuk a szegedi Közgáz kárt talán nem kellene megszüntetni. Szüntessék meg valamelyik pestit. Van annyi, mint a fene..
Zolotarjov
2022. június 28. 14:01
Életképtelen szakokat, karokat így nem az államnak kell megszüntetnie..
BB++
2022. június 28. 12:20
Minden nagyon szép és jó... Azért árnyalnám a képet, azzal, hogy a MOME tanári karának jelentős része szélsőballib aktivista, elég megnézni a tanárok személyes Fb falát, sorjáznak rajta rendszeresen a kormányellenes üzenetek+ LMBTQ profilképek. A hallgatókat pedig ezek a derék tanárok immár duplapénzért érzékenytik, mennek is majd tucatjával tüntetni a kormány ellen! Őszintén szólva nem értem, miért jó ez a kormánynak?
illatosítotthegyilevegő
2022. június 28. 10:06
Ajánlom mindenkinek megvételre a Szeptemberben megjelenő Böszörményi könyvet! Nálam ez így látatlanban is az év könyve lesz. Hihetetlen mennyiségű világszintű könyvet mutatott be (Több mint 150 darabot!) és ezekből egy összefoglalót ír a könyvében. Nem maradhatunk le a nemzetközi szintről! Aki nem tud esetleg angolul, annak ez a könyv egy rettentő jó bepillantás a körülöttünk lévő legújabb tudományos-pszichológiai-szociológia stb. kutatások megismertetésére és értelmezésére BNG nézőpontjából. (Ami egy rettentő jó minőségű recenzió, kritika, értelmezés... zseni a srác) A könyv pluszba kiemelkedő magyar illusztrátorokkal lett "dizájnoltatva" (Már a borító is nagyon szép...) Ilyen egy magyar fiatal megújít, feldolgoz és előre visz! Magyar nyelvben összesítve hatalmas tudás, amit tudnia kell sokaknak, ha a magyar a nemzetközi piacon is megakarja állni a helyét... BNG nagyon érzi mi a kreatív, mi visz előre, mi a helyes... Aki nem akar lemaradni, az megveszi a könyvet! Még hozzáteszem: BNG rettentően jól tud írni, rettentően szépen használja a magyar nyelvet, tipikusan azaz ember aki "varázsol" a nyelvel, rettentően olvasmányosan tud írni, úgy hogy a hétköznapi ember is könnyen megérti, élvezet az olvasása az írásainak... Flow-ba kerül az ember kb. Ha valakit megéri támogatni, akkor az ő. Az egyik legjobb, legönreflexívebb, legkreatívabb jobboldali magyar író. Sztem kb. ha ez a minőség lenne a Fidesz 2. vonala, vagy a jobboldali fiatalok generációja, akkor a Fidesz nem lenne leváltva kb. 2040-ig... xd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik