A főispán és ami fontos

2022. június 28. 18:35

Lamperth Mónika
Népszava
A mostanra agyonvert ellenzék legfőbb esélye a talpra állásra, hogy megtartja a már megszerzett önkormányzatokat.

„A hagyományok tisztelete jegyében a kormánypártok vissza akarják hozni a főispán és a vármegye elnevezést. A hír izgalmat okozott a közösségi oldalakon, sokan egyszerűen csak gumicsontnak minősítették a naftalinszagú javaslatot, gyanítom, nekik van igazuk. Lehet persze azon élcelődni, hogy annak idején, amikor az MDF az első önkormányzati törvény megalkotása során ugyanezt javasolta, Kövér László, a Fidesz akkori vezérszónoka még arról beszélt, hogy a főispáni intézmény »szerencsétlen elnevezésű«, ahogy valóban nehéz megállni szó nélkül azt is, hogy a Fidesz akkor még olyan önkormányzati rendszert akart, amely korlátozza a kormányzati hatalmat. Csakhogy ennek ma már nincs jelentősége.

A lényeg más.

Két fontos dologra érdemes figyelni. Az egyik az, hogy a kormány milyen további változásokat fog átnyomni a mindent szó nélkül megszavazó 135 bátor emberrel az Országgyűlésben. Folyosói hírek szerint megszűnnének a megyei önkormányzatok, helyettük mindent a főispán fog intézni, továbbá – úgymond a takarékosság jegyében – megszűnnének Budapesten a kerületi önkormányzatok, mivel – valószínűleg így hangzana a hivatalos érvelés – elég a fővárosban egyetlen választott testület. Persze a pletyka csak pletyka, Dukai Miklós belügyminisztériumi önkormányzati államtitkár a minap egy konferencián azt mondta, hogy nem készülnek az önkormányzati rendszer jelentős átalakítására. Kérdés, kinek mit jelent a jelentős átalakítás. Vagy így lesz, vagy nem, ezt ma csak egyetlen ember tudja, s az Orbán Viktor.

A másik fontos kérdés, amiről viszont nagyon is kell beszélni, sőt erősen gondolkodni, majd cselekedni, az az önkormányzati választás és az uniós választás összepréselése. Ez (is) természetesen a kormánypártok politikai érdekét szolgálja, a veszélyeit már többen is elemezték.

Én az önkormányzati választások önállóságának fontossága mellett szeretnék érvelni. A mostanra agyonvert ellenzék legfőbb esélye a talpra állásra, hogy megtartja a már megszerzett önkormányzatokat, sőt megpróbál még újakat is elhódítani. Ehhez persze meg kell győzni a választókat arról, hogy jól sáfárkodtak a tőlük kapott felhatalmazással, a városban, a kerületben rendben mennek a dolgok, érdemes újra rájuk szavazni. Ehhez azonban sürgősen rendbe kell tenni az ellenzéki polgármesterek politikai hátországát, okos kompromisszumokkal vissza kell állítani az induláskor még meglévő többséget.

A szavazókat nagyon zavarja, ha „átalakítottuk a frakciót, hogy jobban látszódjunk” felkiáltással porladni látszik a polgármester mögötti többség, ahogy az a nyolcadik kerületben történik; vagy Baján, ahol egy DK-s képviselő zsarolja a polgármestert; de említhetném Tatabányát, ahol viszont egy MSZP-s teszi ezt – igaz, őt a pártból kizárták, de attól még a szavazata kell a működéshez –; Ferencvárosról pedig talán ne is beszéljünk, ahol ölre mennek a képviselők a helyi média vezetőjének kinevezése körül. Sajnos túl sok példa adódik.”

Nyitófotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szavazók nélkül nem fog menni:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés