Kihirdették Németországban a földgázellátási válsághelyzet riasztási fokozatát

2022. június 23. 11:19
„Tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, és a tél az idén sem marad el” – figyelmeztetett Robert Habeck alkancellár.

Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja hajtani az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében. Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami „külső sokkhatásként” gázellátási zavart okoz.

„A piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk” – mondta a miniszter. „Az ellátás folyamatossága és a nyár hamis biztonságérzetbe ringathat", de ezt nem szabad hagyni,

tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, és a tél az idén sem marad el, ezért takarékoskodni kell, hogy minél több gázt tárolhassanak el a fűtési szezonra

– figyelmeztetett. Robert Habeck szerint „a földgáz szűkös erőforrássá vált, az árak pedig már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre”.

(MTI)

Kapcsolódó

Gáz helyzet van Németországban

Az orosz gázszállítás radikális csökkentése egy újabb szöget vert bele az Energiewende néven ismert német energiapolitikai fordulat koporsójába. Elemzésünk.

A Gazprom 40 százalékkal csökkenti a gázszállítást az Északi Áramlat-1 vezetéken

Németország számára az Északi Áramlat-1 az orosz gáz fő szállítóvezetéke. Bővebben...

 

Nyitóképen: Robert Habeck alkancellár. Fotó: Tobias Schwarz / AFP

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Javasolom esetleg a nagy német parasztháborúk alatt követett módszert a földesurakkal, pardon a kormány zöld tagjaival kapcsolatosan alkalmazni.
Habecket külön ajánlom a figyelmükbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés