Svájci lap: az EU kétségbe van esve Magyarország miatt

2022. június 22. 9:23
A Neue Zürcher Zeitung azt írja: Orbán Viktor túllőtt a célon és érthetetlen a Putyinhoz való közelsége.

A német lap Daniel Steinvorth tollából származó véleménycikke szerint Orbán Viktor kormánya akadályozza a társasági minimumadó bevezetését, ellenzi az Oroszország elleni szankciókat és blokkolja a Kínával szembeni kritikát.

A szerző azt írja: Brüsszelben egyre többen követelik az egyhangúság elvének eltörlését, amely azonban a szerző szerint reménytelen. Emmanuel Macron és Orbán Viktor soha nem voltak különösebben jó barátok, a francia liberális és a magyar jobboldali populista között a legjobb esetben is hűvös volt a viszony.

Mivel Orbán meghiúsította a Franciaország által uniós szinten szorgalmazott adóreformot, a két fél kapcsolata valószínűleg „fagyos” lesz.

A cikk szerint Orbán Viktor bosszút akart állni

Az EU 27 pénzügyminiszterének múlt pénteki luxembourgi találkozóján Orbán képviselője bejelentette, hogy elutasítják a vállalati nyereségre kivetett globális minimumadó bevezetését – annak ellenére, hogy a kérdésben való megállapodás már régóta biztosnak tűnt. Hónapokig tartó tárgyalások után Lengyelország is feladta a 15 százalékos minimális adókulccsal szembeni ellenállását. A jól értesült Politico hírportál több diplomatát idézve azt állítja, hogy

a magyar miniszterelnök bosszút akart állni azért, mert a francia elnök nyilvánosan zavarba hozta őt az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomag körüli vitában.

Az Orbánnal folyó vita felelevenítette az Európai Unióban az egyhangúság elvéről szóló régi vitát. Nem fogadható el, hogy egy ország „túszként” tartsa fogva az egész EU-t - szónokolt nemrégiben Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője. A szerző kitért arra is, hogy korábban elképzelhetetlen volt, hogy Lengyelország Magyarország ellen szavazzon, és fordítva, hiszen mindkét állam védte egymást.

„Érthetetlen Orbán Putyinhoz való közelsége”

Az ukrajnai háború kitörésével azonban a korábbi szövetségesek közötti kapcsolatok súlyosan megromlottak. Lengyelországban, ahol határozottan támogatják Ukrajnát, teljesen érthetetlen Orbán Putyinhoz való közelsége, a szankciókkal kapcsolatos időhúzó taktikája és a fegyverszállítás elutasítása. Az úgynevezett visegrádi csoport és más korábbi barátai is elhatárolódtak Orbántól. Orbán talán mégiscsak túllőtt a célon.

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brüsszel azért van kétségbeesve, mert túllőtt a célon az embargókkal és már sejti, hogy télen nagy bajok lesznek.

Addig jó nekünk:-)))))

Tehát akkor: Orbán nem akar globáladót, mert közel áll Putyinhoz.
Ez is egy vélemény. Olyan, amilyen.

A józan paraszti ész.

Késő már.... A vágy szava nem vigasztal......


Majd ezt a dalt küldjük nekik.

Ezek a globalisták vetésforgószerűen orbánoznak. Minden napra kell legalább egy orbánozó vélemény, amit körbe lehet szemlézni. Bildenbergék felosztották egymás közt, hogy mely napokon melyik globalista sajtókonszern feladata az aktuális orbánozás. Stréberkedni lehet, a kötelezőt azonban hozni kell.

'56-ban olyan nyelven beszéltünk az oroszokkal (minden külső segítség nélkül) amit megértettek. Most nincs szükségünk arra, hogy mások érdekeiért összerúgjuk velük a port. Az EU is jobban tenné, ha nem feszítené a húrt, mert csak az USA bábja lenne.

Így legyen. A bolgár megbukott, Macron gyengült.......
Mintha elindult volna egy lassú változás.
Túl lassú így is, az idő sürget.

Mást nem tehetünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés