A nyugati szankciók ellenére erősödik a rubel és csökken az infláció

2022. június 10. 16:09
A válság előtti szintre vágta vissza az alapkamatot az orosz jegybank.

Az orosz központi bank pénteken a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, a válság előtti szintre csökkentette az irányadó kamatlábat és jelezte további csökkentések lehetőségét, mivel az infláció a közel 20 éves csúcsról már lassul, és fennáll a gazdasági teljesítmény zsugorodásának veszélye is. Az orosz jegybank pénteken 150 bázisponttal 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. 

Az orosz jegybank bejelentése azért fontos, mert az orosz-ukrán háború idén februári kezdete óta a nyugati gazdasági szankciók (például Oroszország 600 milliárd dolláros devizatartalékának mintegy felének befagyasztása) és a nemzetközi vállalatok kivonulása megrogyasztották az orosz rubelt, az invázió kezdetén emiatt 20 százalékra emelték az alapkamatot, hogy meggátolják a rubel árfolyamának teljes összeomlását és az infláció elszabadulását.

Az infláció jelenleg 17 százalékos Oroszországban, ami már kisebb, mint az áprilisra előrejelzett 17,8 százalékos pénzromlás. Az orosz jegybank szerint ez annak a következménye, hogy az áruk és szolgáltatások egy csoportjában árkorrekciót hajtottak végre, továbbá erősödött a rubel árfolyama a külföldi devizákkal, például az amerikai dollárral és az euróval szemben.

(MTI, RTL)

Nyitókép: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés