Erdogan: Törökország megtisztítja a terroristáktól Észak-Szíriát!

2022. június 1. 20:34
Ankara a szíriai kurd milíciát (YPG) tartja terrorszervezetnek.

A török elnök szerdán közölte, hogy Törökország megtisztítja a terroristáktól az észak-szíriai Tell Rifaat és Manbídzs térségét. Recep Tayyip Erdogan most először erősítette meg az új offenzíva célpontjait, és hozzátette, hogy az további térségekre is kiterjed majd.

Erdogan a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti képviselői előtt beszélt erről egy héttel azután, hogy bejelentette, újabb katonai offenzívát hajtanak végre Törökország déli határa mentén az Egyesült Államok támogatását élvező, Törökország által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milícia ellen.

„Azon döntésünk újabb szakaszába lépünk, hogy 30 kilométer széles védelmi övezetet alakítsunk ki a déli határunk mentén. Megtisztítjuk Tell Rifaatot és Manbídzst a terroristáktól, és ugyanezt tesszük lépésről lépésre más régiókban is” – mondta a török elnök. „Meglátjuk, ki támogatja Törökország legitim lépéseit, és ki akadályozza azokat” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok ellenzi a török offenzívát

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán ismételten hangsúlyozta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya ellenzi a lépést. „Az észak-szíriai helyzet bármilyen elmérgesedését ellenezzük, ugyanakkor támogatjuk a jelenlegi tűzszüneti vonalak fenntartását” – húzta alá Blinken a szerda délutáni sajtókonferenciáján. „Továbbra is gyakorlatilag partnereink révén folytatjuk a harcot Szíriában az Iszlám Állam ellen, és nem szeretnénk, ha bármi is kockára tenné azon erőfeszítéseinket, hogy ott tartsuk a szélsőségeseket, ahová eldobozoltuk őket” – tette hozzá.

Háttér

A YPG szerves részét képezi a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetségnek, amely a nemzetközi dzsihadista-ellenes koalíció támogatásával élen jár az Iszlám Állam elleni fegyveres harcban.

Ankara eddig négy hadműveletet hajtott végre Észak-Szíriában 2016 óta, több száz kilométernyi területet foglalt el és 30 kilométer mélyen nyomult be az országba, fő célpontja az YPG volt.

Törökország ugyan az ellenzéket támogatta a szíriai háborúban, de egyeztetett Damaszkusz szövetségesével, Oroszországgal a hadműveletek kapcsán.

A határon átnyúló török hadműveleteket már korábban is bírálták Ankara NATO-szövetségesei, egyebek mellett az Egyesült Államok. Washington aggodalmát fejezte ki az újabb észak-szíriai offenzíva miatt is, mondván, hogy az veszélyezteti az amerikai katonákat és aláássa a térség stabilitását.

Törökország ellenzi Finnország és Svédország NATO-tagságát

Az új szíriai offenzívával kapcsolatos bejelentéssel egy időben Törökország kifogásolja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, arra hivatkozva, hogy a két skandináv ország támogatja az általa terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és szíriai szövetségesét, az YPG-t.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés