Scholz és Macron követelte Putyintól, hogy „közvetlenül és komolyan” tárgyaljon Zelenszkijjel

2022. május 28. 20:48
Nyolcvanperces telefonbeszélgetést folytattak a felek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatandó „közvetlen és komoly” tárgyalásokat követelt Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök egy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott nyolcvanperces telefonbeszélgetésben szombaton - közölte Steffen Hebestreit német kormányszóvivő.

A német kancellária tájékoztatása szerint a telefonos egyeztetést Olaf Scholz és Emmanuel Macron kezdeményezte. A két politikus azonnali tűzszünetet és a konfliktus diplomáciai rendezését követelte. Hozzátették: Putyinnak személyesen kellene tárgyalnia az ukrán elnökkel. A német és a francia vezető egyúttal szorgalmazta, hogy engedjék szabadon azt a 2500 embert, akiket a mariupoli Azovsztal acélművekben vettek őrizetbe – írta közleményében a párizsi elnöki hivatal. A gyár alagútrendszerében magukat elbarikádozókat az orosz csapatok ejtették foglyul, miután megadták magukat.

Macron és Scholz egyúttal azt kérte, hogy Oroszország oldja fel Odessza kikötőjének blokádját, és tegye lehetővé az ukrán gabonaexportot.

Az orosz elnök aláhúzta: Moszkva kész újrakezdeni a zátonyra futott tárgyalásokat. A megbeszélések eredménytelenségéért Kijevet okolta.

(MTI)

Nyitókép: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP

Összesen 174 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kössenek gyorsan békét, Putyin és Zeli meg kapjon Nobel békedíjat.

Elenszkij hétfőn részt vesz az EU csúcson. Remélem, ahogy szokott, agresszívan fog követelőzni és jól kioszt mindenkit. Remélem, elmondja fő követelését, hogy az északi gázcsapot el KELL zárnia az EU-nak.

Jogos a hiányérzeted:-)
Most már nekem is van:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés