Így tiltják le a 480 forintos benzinről a külföldi autósokat

2022. május 27. 7:10
A kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kap az árakról.

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely szerint a külföldi rendszámú autósok nem tankolhatnak a 480 forintos, kedvezményes üzemanyagból, s az is kiderül a jogszabályból, hogyan érik ezt el – számol be a Portfolio. Eszerint az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik. Ám a főszabálytól eltérően hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető.

Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője amennyiben a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg, felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására, ez a gyakorlatban a forgalmi engedély bemutatását jelenti. Ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható,

az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető.

Az üzemanyag hatósági áras egységárát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán) fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen. Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője gondoskodik arról, hogy a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kapjon arról, hogy a magyar gépjárművet töltő hatósági áron, a külföldi viszont nem hatósági (piaci) áron vásárolhat. A kútoszlop kijelzőjén az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a nem hatósági árat alkalmazza.

(Fotó: Az Envirochem Kft. üzemanyagtöltő állomása Kőbányán, a Maglódi úton. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kutaknak érdekük lesz, hogy külföldinek magasabb áron tudják eladni az üzemanyagot. Gondolom, ez logikus, ha az árstop ellen berzenkedtek.

"...mi a probléma azzal hogy egy havi 200.000-ből családot fenntartani próbáló ember ugyanolyan mértékben és nem a fizetéséhez mérten arányosan drágábban telefonál, netezik, veszi meg a boltban a mindennapi betevőt, bank költségeket visel..."

Nektek van ezzel problémátok, mert megbukik az álegyenlőség, amit hirdettek. Mindenki annyiból gazdálkodik, amit meg tud magának teremteni, ez az élet törvénye. Nem lehet minden szolgáltatás mértékét személyre szabni. Ez a körülmény teremti meg azt a felhajtó erőt, ami által valaki többre akar jutni. Persze nem mindenkinél működik, van aki csak siránkozásra képes, van aki követel, mert az emberi képességek különbözőek. Ezekben sincs egyenlőség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés