Felgyorsítja a kormány a paksi bővítést és a napenergia-beruházásokat is

2022. május 27. 13:04
A mellékes cél, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen.

Magyarország felgyorsítja a paksi atomerőmű bővítését és a napenergia-beruházásokat is, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken Indiában.

Szijjártó Péter Delhiben a közmédiának nyilatkozva közölte: annak érdekében, hogy Magyarország fel tudja gyorsítani a napenergia-beruházásokat, csatlakozott az indiai, francia alapítású Nemzetközi Napenergia Szövetséghez, amelynek célja, hogy a tagországaiban hozzájáruljon a napenergia felhasználását elősegítő technológiák és beruházások végrehajtásához.

A miniszter közlése szerint indiai tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy

egy nagyon komoly energiaellátási válságsorozat felé halad a világ,

és az elkövetkezendő időszakban azok az országok tudhatják majd magukat biztonságban, amelyek a saját maguk által használt energiának legalább egy jelentős részét maguk állítják elő.

„Ezért, ahogy Indiában is komoly hangsúlyt fektetnek a nukleáris energiára, úgy mi, Magyarországon is felgyorsítjuk a paksi atomerőmű építését, hogy az 2030-ra már kereskedelmi üzembe állhasson, és felgyorsítjuk a napenergia-beruházásainkat is annak érdekében, hogy a nukleáris és a napenergia együtt kiadja azt a helyzetet, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen” – mondta.

Szijjártó Péter – aki csütörtökön Delhiben egy indiai-magyar üzleti fórumon vett részt – kitért arra is: India rendelkezik a világ hatodik legnagyobb gazdaságával, és elképesztő gazdasági növekedést tudott felmutatni az elmúlt években. Hozzátette: a magyar gazdaság is profitált ebből a gyors indiai növekedésből, hiszen számos nagy indiai vállalatcsoport hajtott végre komoly beruházást Magyarországon; több ezer embert alkalmaznak már, és a magyar vállalatok is egyre nagyobb sikereket érnek el az indiai piacon.

Kiemelte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom „hatalmas rekordot” döntött meg azzal, hogy a történelem során először közelítette meg az 1 milliárd dollárt – egy 26 százalékos növekedést követően.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
Vannak kétségeim a karbonsemlegességet illetően.
...
Eszembe jutnak a borsodi nyírségi baranyai eldugott falvak amint a teljes lakosságuk karbonsemlegesen él.
"

Hát legalábbis villamosáram termelésben nem lehetetlen elérni 80-90%-ot. Nyilvánvalóan kell hozzá atomerőmű, meg az is, hogy a hőmerőművek gázt használjanak, ne szenet.

Valahol olvastam, hogy ha India fa- és szén helyett gázzal fűtene, az több CO2 kibocsájtás-megtakarítást jelentene globálisan, mintha egész Európa személyautó állománya átállna elektromosra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés