Oroszország rubelben készül törleszteni az államadósságát

2022. május 25. 17:59
„Az oroszok életminőségén nem fog megmutatkozni ez a helyzet, amelyet egy nem baráti ország mesterségesen hozott létre helyzet” – mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter.

Oroszország továbbra is teljesíti külső államadóssági kötelezettségeit annak ellenére, hogy az amerikai pénzügyminisztérium elutasította adósságszolgálati engedélyének meghosszabbítását, a kifizetések rubelben történnek majd – közölte szerdán az orosz pénzügyminisztérium.

A  tárca kommünikéjében megerősítette, hogy felelős hitelfelvevő, kész továbbra is az adósságszolgálatra és visszafizetni valamennyi adósságkötelezettségét. Hozzátette, hogy mivel az engedély meghosszabbításának amerikai elutasítása lehetetlenné teszi a külső államadósság további, amerikai dollárban történő kiszolgálását, a kifizetések az Oroszországi Föderáció pénznemében történnek, azzal a lehetőséggel, hogy a Nemzeti Elszámolóház utólag átváltja őket a kötelezettség eredeti pénznemére. A minisztérium szerint az engedély megújításának megtagadása sérti a külföldi befektetők jogait és aláássa

a nyugati pénzügyi infrastruktúrába vetett bizalmat.

„Most rendelkezésre áll a pénz, és a fizetési hajlandóság is megvan. Az oroszok életminőségén nem fog megmutatkozni ez a helyzet, amelyet egy nem baráti ország mesterségesen hozott létre helyzet” – idézte a tárca sajtószolgálata Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerdán június 1-től hatályos Covid-amnesztiát hirdetett, amelynek szellemében a fővárosi hatóságok felhagynak a járványügyi szabályozás megsértése miatt kirótt bírságok behajtásával – kivéve azokét, amelyeket a karantén megszegése miatt szabtak ki. A korábban behajtott büntetéseket a jogi és magánszemélyek támogatás formájában az év végéig visszaigényelhetik. Az intézkedést a polgármester reáljövedelmek csökkenésével indokolta.

(MTI)

(Fotó: Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Rómában 2021. október 30-án.MTI/EPA-ANSA/Pool/Ettore Ferrari)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érti valaki ezt a kavarást?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés