Világsztárok és hazai kedvencek, bemutatódömping a Margitszigeten

2022. május 19. 6:10
A Margitszigeti Szabadtéri Színház 2022-es évadában ismét világsztárokkal és hazai elismert művészekkel találkozhat a közönség.

A Margitszigeti Szabadtéri Színház 2022-es évadában ismét világsztárokkal és hazai elismert művészekkel találkozhat a közönség. A színház nem adta fel – az előző években sem –, hogy a nemzetközi viszonylatban is jelentős mainstream művészeti repertoárjával a nemzetközi és a hazai közönség figyelmét Budapestre irányítsa. 

Ki ne kapná fel a fejét ilyen felsorolás láttán: Aida Garifullina, Maria Agresta, Francesco Meli, Victor Solomon, Pier Giorgio Morandi, Sümegi Eszter, Bretz Gábor és Kálmándy Mihály? Tosca és Attila opera, Kőszívű – A Baradlay-legenda, Elisabeth, Mozart! musical, Mária evangéliuma rockopera, Esthajnal lemezbemutató, Pink Martini koncert. És a sornak itt még nincs vége.

Az előadásokról bővebben: www.margitszigetiszinhaz.hu 

„Az előző évek alatt kiépített nemzetközi és hazai kapcsolatainknak köszönhetően a 2022-es szezonunkban nemzetközi szinten elismert művészeket sikerült elérnünk és meghívnunk, nagyrészüket több éve folytatott egyezetetések után. Igazán büszkék lehetünk arra a tényre is, hogy a Margitszigeti Színház évek óta tudatosan épített jó presztízse, a láthatóan kiváló minőséget garantáló előadásai, a hazai partnereink mellett, a külföldi sztárok, együttesek részére szakmai biztonságot, játszóhelyként pedig minőségi körülményeket ad. Minden művészünk, együttesünk, partnerünk megelégedéssel és sikerélménnyel viszi jó hírünket a világban. Tehát ezek a fontos dolgok: a megbízhatósággal együtt alapoztuk meg az idei szezonban érkező sztárok fellépését a Margitszigeten. A világ legrangosabb operaházainak és fesztiváljainak ünnepelt énekesei érkeznek hozzánk. Akiket a közönség 2022-ben ünnepelhet: a Tosca operában Francesco Meli tenort, Verdi Attila című operabemutatónkban Maria Agresta szopránt. A nemzetközi operaszínpadok sztárénekese, Aida Garifullina tündököl az Operagálán”–  nyilatkozta Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója és művészeti vezetője. 

„Kiemelten fontos számomra a közönség figyelme és elismerése. Egyértelmű, hogy a közel 4 hónapos nyári színházi szezonban a Margitszigeten szinte kizárólag ide készülő előadásokat, koncerteket, új bemutatókat láthat majd a közönség. Nyári színházunk kiváló természeti és fizikai adottságaira épülnek az új produkciók, speciális látvánnyal, vizuális és hangtechnikával. Itt kell kiemelnem a Kőszívű, a Mozart! és az Elisabeth musicaleket és az Attila operabemutatónkat, amelyekkel – a kiváló színpadi lehetőségeket kihasználva – fantasztikus élményben kívánjuk részesíteni a közönséget”  – tette hozzá Bán Teodóra.

Operabemutatók és szimfonikus koncertek 

A Margitszigeti Színház saját produkciókat, dramatikus szcenírozott, félszcenírozott előadásokat hoz létre, illetve koprodukciós konstrukcióban is dolgozik – mások mellett – olyan elismert szakmai partnereivel, mint a Magyar Állami Operaház, vagy a Nemzeti Filharmonikusok. Ez az alkotómunka kiemelten fontos számunkra: az, hogy a Margitsziget nagyszínpadára tervezve színházunk számára kiemelten fontos produkciókat állíthassunk. – emelte ki a színházigazgató. 

Így idén – többek között – látható lesz Puccini egyik legnépszerűbb operája, a Tosca és Verdi Attila operabemutatója, ez utóbbi már harmadszor, de mindig kissé más megfogalmazásban kerül színre a szabadtéri színházban. A kivételes tehetségű tenorral, a fényes karriert befutó hírességgel, Francesco Melivel, és a hazai csillaggal, Sümegi Eszterrel, valamint az operarajongók által méltán szeretett baritonnal, Kálmándy Mihállyal mutatjuk be Puccini Toscáját. Verdi drámai erejű, magyar vonatkozású operája, az Attila új bemutatóként tér vissza 18 év után a Margitsziget nagyszínpadára. Attila, a hunok királya címszerepében a nemzetközi színpadok állandó vendége, és a hazai operarajongók által kedvelt tekintélyes hangú és karakterű basszus, Bretz Gábor debütál. Partnere, Odabella szerepében a világ legkiválóbb színpadain mindig hangos sikert arató szoprán, Maria Agresta tündököl majd. Mindezeken felül a nagy népszerűségnek örvendő, már hagyományos, Best Opera Songs – Operagála is kihagyhatatlan nagyprodukciónk. Sztárfellépője egy ma kiemelten népszerű, és a méltán világhírű, lenyűgöző szoprán, Placidó Domingo felfedezettje: Aida Garifullina. A magyar közönség elé Puccini, Verdi, Gounod, Bellini, Rossini legszebb áriáival lép majd. Az est karmestere Pier Giorgo Morandi, aki a világ legkiválóbb operaházaiban vezényel rendszeresen.  A zongora mestere, a vad és lüktető játékáról ismert Valentina Lisitsa pedig biztosan lenyűgözi majd a közönséget a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral a szimfonikus nyitókoncerten, Héja Domonkos karmesterrel. 

Ősbemutatók és budapesti szabadtéri bemutatók

A nyár egyik legizgalmasabb bemutatója, ami ősbemutató is egyben a Szente Vajk által színre álmodott Kőszívű – a Baradlay-legenda című musical, kiváló dallamokkal és művészekkel: Miklósa Erika, Polyák Lilla, Feke Pál, Szerednyey Béla, Náray Erika, Veréb Tamás, Ember Márk, Fehér Tibor, Gubik Petra, Kovács Gyopár, Katona Kinga, Nagy Sándor, Serbán Attila, Berettyán Sándor, Barabás Kiss Zoltán.  

Michael Kunze és Sylvester Levay két kiemelkedően népszerű musicalje az Elisabeth és a Mozart! is debütál Budapesten, kizárólag a Margitszigeten.  Szintén Szente Vajk rendezi a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Margitszigeti Színház közös szabadtéri bemutatóját, az Elisabeth musicalt. A nagyszabású showban a Halál lép elő főszereplővé. Alakját a valódi Sisi által írt versek ihlették. A darabban Elisabeth alakját Polyák Lilla lenyűgöző érzékenységgel alakítja, így valódi csoda születik a színpadon. A további szereplők: Bori Réka, Orth Péter, Koltai-Nagy Balázs, Serbán Attila, Kovács Gyopár, Szemenyei János. 

A Mozart! musicalt, a Veszprémi Petőfi Színházzal közös szabadtéri bemutatót két alkalommal is élvezheti a közönség. A musical két kiváló szereposztással érkezik: Kádár Szabolcs János/Nikita Braga, Hirschl Laura, Horváth Dániel, Kardffy Aisha, Keresztes Gábor/Cservenák Vilmos, Szederjesi Teodóra/Füredi Nikolett, Keller Márton.

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját 30 évvel ezelőtt mutatták be. Az előadás a zenés színpadok visszatérő sikerdarabja. Budapesten először a Margitszigeten kerül színre a parádés szereposztással színpadra vitt előadás, Juronics Tamás rendezésében. Főbb szerepekben: Füredi Nikolett, Kocsis Dénes,
Feke Pál, Ódor Kristóf és Novák Péter.

Az egykori Ghymes zenekar alapító tagja, a Kossuth-díjas Szarka Tamás Esthajnal című lemezbemutató koncertjét a szerző zenekara, a Parno Graszt együttessel közösen adja elő, eddig még sosem hallott dallamokkal, új zenei különlegességekkel, Reviczky Gábor színművész és Tóth Gabi sztárénekes közreműködésével. 

A 100 Tagú Cigányzenekar is a Margitsziget impozáns színpadán ünnepli megalakulásának 35 éves évfordulóját, melyet Berki László cigányprímás alapítónak szentel. A világhírű zenekar a koncerten fellépési lehetőséget ad idén fiatal tehetségek számára, akik a Vajdaságból, Székelyföldről, Felvidékről és Kárpátaljáról érkeznek majd a színpadra. Jávori Ferenc Fegya a Budapest Klezmer Banddel érkezik életmű koncertjére, olyan kiváló vendégművészekkel, mint Molnár Piroska, Illényi Katica, Mikó István, Bíró Eszter és Kerényi Miklós Máté. Emellett a Margitszigeten tartja a Szent Efrém a 20 éves grandiózus jubileumát, 400 fős kórussal, Viktor Solomon sztárvendéggel kísérve, valamint A Duna Karnevál Gála mesés látvánnyal bíró produkció, külföldi és hazai táncegyüttesek közel 300 művészének egyedülálló, közös műsora.

Zene, könnyedség, nyári kikapcsolódás

A könnyűzene sztárjai szinte minden műfajban megcsillannak majd a nagy múltú deszkákon. A nagy visszatérők mellett, mint Fenyő Miklós, Dés László, Geszti Péter, Caramel, a Budapest Bár, idén bulihangulatot varázsol majd az Irie Maffia, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, a Cotton Club Singers is. A Pink Martini pedig 2022 nyarán, 3 év után újra felpezsdíti a közönséget a Margitszigeten.

A Margitszigeti Színház 2022-ben is a nagy kihívásokra felkészülve, máshol nem látható produkciókat kínálva várja a közönséget az ország minden tájáról, valamint a határon túlról és más kontinensekről is. 

Nyitókép: Képernyőfotó
 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyis ki fog derülni mindegyik fellépőről, hogy gyerekkorában játszott Csajkovszkjt, vagy együttműködött Georgieffel, és törlik az egészet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés