Kijárási tilalmat rendeltek el a macskáknak egy német városban

2022. május 19. 12:35
Így akarják védeni a madarakat.

A szokatlan döntésről az Associated Press számolt be. A macskatulajdonosoknak arra hivatkozva parancsolták meg az állatoknak a házban tartását egészen augusztusig, hogy a macskák veszélyt jelenthetnek egy veszélyeztetett madárfajra, a búbospacsirtára, amelynek költési időszaka a nyár végéig tart.

Walldorfban mindössze hat búbospacsirta él jelenleg, a walldorfi önkormányzat a rendelet indoklásában azt írta, hogy „minden egyes fióka fontos a faj túlélése szempontjából”. A rendelet hatálya nem az egész városra, hanem csak annak egy részére terjed ki, ugyanakkor az önkormányzat azt is jelezte, hogy a kijárási tilalmat nemcsak most, hanem a következő három évben is elrendelik az év ugyanezen időszakában.

A rendelkezés már életbe is lépett, és nem aratott osztatlan sikert a macskatulajdonosok között. A helyi állatvédelmi egyesület vezetője szerdán jelezte, hogy jogi úton támadják meg az önkormányzat rendeletét.

Azok a gazdatulajdonosok, akik a rendelkezést megszegve kiengedik a macskájukat, 500 eurós (körülbelül 193 ezer forintnyi) bírságra számíthatnak. Ennél is többet fizethetnek akkor, ha a macska levadássza a város környékén élő búbospacsirták egyikét: ebben az esetben akár 50 ezer eurós (19,3 millió forintos) bírságot is kaphatnak. Ezenkívül, ha a macska valahogy mégis kimenekülne a háztartásból, akkor a tulajdonosának kötelező mindent megtennie azért, hogy elkapja az állatot.

Nyitókép: Silas Stein / DPA / AFP

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, becsalogatnák a migráns pacsirtákat ingyen madáretetővel és madáreleséggel, aztán csak akkor vennék észre, hogy ezek valójában dögevő keselyűk, amikor már mindegy :)
Bár, máig nem vonták le a 2015-ös tapasztalatokat hivatalosan, szóval lehet, hogy ez simán működne náluk.

Ahol kijáró macskák vannak, mondjuk befogadott kóbor macska, ami csak kajáért megy be, azt hogy zárják be? Vagy a német macska fegyelmezett, csak rá kell kiabálni, hogy "Komm herein!", és akkor benn is marad három hónapig?

Érdekes, hogy a macskák nem térben, hanem időben osztják fel a területeket - azaz a gyengébbek is bejárnak az erősebb területére, ha az erősebb épp nem jár arra :) És egész nagy területeket járnak be, nem egy szűk területet védelmeznek, pont ezért lehet, hogy nincs otthon a gazda.
Meg persze a másik macskasport is ilyen, a "járd körbe a szomszéd macskás házakat, és zabáld ki a tányérját, ha maradt benne valami" :)

Lehet, hogy erre megoldás lenne minden fára rakni körbe egy sor szögesdrótot az első elágazás alatt, tavasztól már úgyis eltakarnák az alsó ágak, tehát nem lehetne látni, viszont a madarak nyugodtan költhetnének. Persze kisebb fára még átugorhatnának például kerítésről, de majd megtanulják a madarak is, hogy a nagy fákon költsenek.

Németországban nincsenek kóbor macskák?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés