Választás előtt az angol családok: vacsora vagy fűtés?

2022. május 11. 18:14
Boris Johnson kormányának 1860 milliárd forintnyi forrást kellene segélyezésre fordítania, hogy a szegénység rohamos terjedését megakadályozza.

„Angol családok százezrei süllyedhetnek nélkülözésbe vagy egyenesen szegénységbe, ha a kormány nem kezdi komolyan segélyezni a szegénység küszöbén állókat – ez a fő következtetése annak a tanulmánynak, amelyet a National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű agytröszt készített”írta meg a G7

A Bloomberg cikke szerint nélkülözőnek az Egyesült Királyságban hivatalosan az a négytagú család számít, amelynek a rezsiköltségek kifizetése után legfeljebb 140 fontja, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 62 ezer forintja marad megélhetésre. Az előrejelzés szerint a nélkülözők száma idén elérheti az 1 milliót, és 250 ezer család süllyedhet szegénységbe, további félmilliónak pedig választania kell majd az étkezés és a rezsi kifizetése között, ha a kormány nem képes kezelni a problémát. Az Egyesült Királyság lakossága jelenleg 67,2 millió fő.

A NIESR úgy számol, hogy Boris Johnson kormányának 4,2 milliárd fontot, azaz 1860 milliárd forintnak megfelelő forrást kellene segélyezésre fordítani,

hogy a szegénység rohamos terjedését megakadályozza.

A brit kormány eddig 22 milliárd font támogatást nyújtott az egyre nehezebb körülmények közé kerülő családoknak, de az összeg döntő része olyan háztartásokhoz került, ahol van munkája a családtagoknak.

A NIESR tanulmány szerint a kormánynak azonnal 250 font (111 ezer forint) egyszeri segélyt kellene adni minden olyan háztartásnak, amely a jövedelmi létra alsó 40 százalékában helyezkedik el, ez összesen 2,85 milliárd fontot emésztene fel a szigetország költségvetéséből. Ehhez kellene társítani egy heti 25 fontos (11 ezer forintos), fél évig tartó segélyt, amelyet szociális alapon lehetne igényelni (a járvány időszaka alatt heti 20 fonttal ugyanez már működött).

Az agytröszt szerint ezekre a lépésekre megvan a fedezet a költségvetésben, és egyenesen óva int attól, hogy

az energetikai vállalatokra kivetett különadóból próbálják meg előteremteni a forrását.

Meglátásuk szerint a különadó bizonytalanságot szülne a szektorban, ezért felesleges meglépni, ha van máshol mozgástér a büdzsében.

Nyitókép: Frank Augstein / Pool/ AFP

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem ott sikerült őket legjobban integrálni. Tömegesen dolgoznak vendéglátásban, kereskedelemben, taxisofőrként.
Az viszont biztos, hogy az ottani minimálbérből ott ugyanúgy lehet élni, mint itthon az itthoni minimálbérből.

Lehet, hogy heti. Én sem értettem.
De úgy is kevés.

Hát igen. Sokan csak szobát bérelnek, aztán ha a tulaj nem jelentette be őket, ellenőrzés esetén mindenki fut, amerre lát.

Tegnap vettem négy darab csirke far-hátat. Jó leves lesz belőle:-))))

:-)
Egy ismerősömet rendszeresen ellenőrzik, hogy van-e tv-je? Ott tv díjat kell fizetni. A háztetőn van antenna, de a nyilvántartásukból látják, hogy nem fizet tv adót. Nincs tv-je. Már kapott két levelet és három ellenőrzést.

Láttad már az angol Tescoban a vásárlókat? Itthon a többség nem megy olyan ruházatban boltba, mint ott.

Kajára marad ennyi a cikk szerint, mire minden rezsit kifizetett

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés