Nyílt levelet írt egy pályakezdő pedagógus Kövér Lászlónak

2022. május 4. 20:03
A fiatal tanár üzenetét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete osztotta meg a Facebook-oldalán.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kövér László az Inforádiónak elmondta, hogy a pedagógusok szerinte is jogos bérköveteléseit újra elő kell venni, „és a megfelelő, minimális mértékben emelni kell a pedagógusbéreket annak érdekében, hogy újra vonzó legyen a pálya”.

A kijelentésekre egy meg nem nevezett pedagógus nyílt levélben reagált. A teljes szöveget a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tette közzé a Facebook-oldalán.

„Tisztelt Kövér László!

Legújabb nyilatkozata szerint »a megfelelő, minimális mértékben« kell emelni a tanárok bérét. Pályakezdő pedagógus vagyok, mivel a saját bőrömön érzem ennek a »minimális« emelésnek a sürgősségét, segítek egy picit számolni.
Jelenleg a statisztikák szerint egy átlagos albérlet havi nettó 160 ezer forint. Plusz rezsi (kb. 40 ezer ha az ember nem fűt be annyira), plusz közös költség (15 ezer). Ez úgy összességében 215 ezer forint, miközben a pályakezdő pedagógus ma mesterdiplomával, 6 éves egyetemi képzés után sem keres ennyit.
Megnéztem a jelenleg hatályos bértáblákat, hoztam néhány adatot:
- pályakezdő mesterdiplomás kisgyermeknevelő (bölcsődei dolgozó) bére: nettó 280.630 Ft
- pályakezdő mesterdiplomás ápoló bére: nettó 283.833
- pályakezdő mesterdiplomás orvos bére: nettó 411.670 Ft
- pályakezdő mesterdiplomás tanár bére: nettó 207.480 Ft
Ráadásul ez például egy ápoló esetében még a pótlékok nélküli összeg, míg a pedagógus bértábla már pótlékokkal együtt számított fizetést mutatja.
Kövér Úr, Ön most kapott 254 ezer forintos fizetésemelést, így bruttó bruttó 3,6 millió, vagyis legalább nettó 2.394.000 Ft jelenleg az Ön fizetése. Emellett ugye például egy vidéki képviselő albérlet-támogatása, havi 460 ezer forint, irodabérlésre is 920 ezer forintot kapnak. Mi pedagógusként semmit. Még cafeteria sincs.
Tegyük fel, hogy hozzám hasonlóan más kezdő pedagógusok is keresnek lakótársat, így a fizetésüknek csak kicsit több, mint fele megy el a lakhatásra. Tudja, mire elég a maradék 90 ezer Ft? Megsúgom: ha mindenről lemond és csak a legalapvetőbb élelmiszereket veszi meg, akkor épphogy csak a túlélésre.
Ön keresztény embernek mondja magát, hát kérem, nézzen bele a Jóisten szemébe, és neki mondja neki, hogy Ön meg tudna élni pedagógusbérből nyomorgás nélkül. Mondja, hogy Ön nyugodt szívvel hajtaná álomra a fejét, ha a gyereke/unokája ennyiből élne albérletben.
Azt nyilatkozta a pedagógusok bérrendezéséről, hogy »kéne hozzá egyfajta társadalmi egyeztetés és kéne hozzá egyfajta közös nevező azokkal a politikai erőkkel is, akik éppen ellenzékben vannak«. Miért? Önök kétharmaddal vezetik az országot már 13. éve, szóval ha tényleg rendezni szeretnék a bérünket, semmi nem állhat útjukban, minden joguk és lehetőségük adott hozzá.
Nemrég azt tudhattuk meg, hogy a pedagógusok 86%-a rendelkezik megtakarításokkal. Igaz, jobb hónapjaimban én is félre tudok tenni majdnem 10 ezer forintot is, cserébe ilyenkor megválok napi egy étkezéstől, mert ugye valamit valamiért. Tudja, hogy én mire szeretnék megtakarítani? Könyvekre. Irodalomtanárként nekem nincsenek meg a legalapvetőbb kötelező olvasmányok, vagy a leghíresebb költők összes költeményei, mert a könyv is aranyárban van a pedagógusfizetésekhez képest.
Gyerekkoromban kertes házról álmodtam, kutyával az udvaron. Egy idő után lejjebb adtam, beértem volna egy kétszobás kis panellal is. Most pályakezdő tanárként látom, hogy a garázsból átalakított 15 négyzetméteres »lakások« is 18 millióért mennek. Tehát ha ügyesen spórolok az étkezésen, és sikerül megtakarítanom havi 10 ezer forintot, akkor ha 25 éves pályakezdőként elkezdek spórolni, röpke 1800 hónap, vagyis 150 év elegendő lesz ahhoz, hogy 175 évesen végre beköltözhessek a saját kis garázs-lakásomba, így végre nem viszi majd el minden pénzemet az albérlet és megvehetem azokat a könyveket, amik alapvetőek lennének ahhoz, hogy jobb tanár lehessek.”

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 332 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lakhatás költségeit Magyarországon a fizetések MÉG MINDIG NEM tartalmazzák. Nem lehet ezért a Fideszt hibáztatni, csődközeli állapotban szokta az ország kormányzását átvenni, csoda, h. itt tartunk.

A Vetési gimi tablóképei nekem túl lazák. Az élet nem ennyire laza. A szandál csinos, nem is biztosan ugyanaz, csak ugyanolyan.

A két háború között a pedagógusok képzése vszg. jobb volt, a pálya anyagi felemelkedést biztosított a pedagógus gyerekek számára. Kövérre tolni azt, ami sok-sok évtized alatt elcsúszott, ostobasággal vegyes szemtelenség, mikor egy ember NEM tud még viselkedni sem. Viszont ez az alak képviseli a pedagógus kart? Ez, ÍGY, szimpla lázítás.

Leírhatod, csak attól még megállapíthatjuk, hogy régen rossz, ha egy politikus mondatait magyarázni kell, lásd még: Márki-Zay. Egy politikus fogalmazzon pontosan.

Én csak remélem, hogy konfucius jól értette a mondandóját. Ez az értelmezés rendben volna. De tökre érthető másképp is, nem tenném tűzbe a kezem azért, hogy konfucius érti jól. Tessék neki értelmesen beszélni!

Már csak az a kérdés, hogy miből legyen 3-4-szeres a tanárok bére?
Mert ugyanígy jó lenne, ha a takarítók, eladók, autószerelők stb. bére is magasabb lenne, csak a pénz nincs meg mindehhez!

Kedves pályakezdő!
Csak egy két észrevételt, -lenne sok - írnék neked.
Természetesen támogatom a pedagógusok fizetésemelését.
Eddig mit tettél le az asztalra?
Honnan lehet tudni, hogy tudsz-e egyáltalán jól tanítani?
Tudsz-e fegyelmezni, fegyelmet tartani?!
Kövér László 62 éves.
Ne hasonlítsd össze a fizetéseket.
Gondolom, hogy családban nőttél fel.
Ahol éltél ott nincs gimi valamelyik közeli városban?
Az tényleg luxus lenne, ha az egész fizudat lakhatásra költsed.
A pedagógusok, mindig is keveset kerestek.
Ezt neked tudnod kellett, amikor ezt a pályát ezt a hivatást választottad.
Azt a szót ismered, hogy könyvtár? Nem kell ám minden könyvet megvenni, ami kötelező az egyetemen.
A családodnak nincsenek könyvei?
Szóval előbb tegyél le valamit, aztán követelőzzél. Szerintem ebből a fizuból, ha a szüleiddel laknál és úgy járnál be egy iskolába, akár általános iskolába, a faludba, hiszen ott is többet kap az, akinek egyetemi végzettsége van, simán ki tudnál jönni.

Miért ne lakhatna egy felnőtt tanár a falusi szüleivel?

20 éves korában nem volt felnőtt ember?
Amíg tanult nem volt felnőtt ember, csak nagy hirtelen 25 éves korában?
Ez a pályakezdő ebből a fizuból élhetne, mint Marci hevesen. De ő inkább lakhatásra költi. Tegye, de akkor sosem lesz pénze, ha ennél többet keresne, akkor se.

A szüleim a nagymamám lakásában éltek, miután fiatal, - felnőttként - összeházasodtak. Mi is odaszülettünk. Az ő korosztálya mind így volt.

Unalmas? Nem szolgálhatok a téged érdeklő pletykákat Berki Krisztiánról, Katalin hercegnéről, vagy Vajna Tímeáról akikről napokig irkálsz kilóméteres commenteket.

"Elég unalmas volna veled tovább beszélgetni erről. Kérdezd meg a szüleidet."
"Kérdezd meg a szüleidet."

Megkérdeztem, leírtam neked. Van még egyéb problémád, vagy képes vagy megérteni a commentedre adott válaszomat?

Beszélgess magaddal, mások véleményét úgysem vagy képes elfogadni. Ahogy látom a te véleményedet pedig mások nem fogadják el. Én sem, mert rendszeresen hülyeségeket írsz.

Na mi van mégsem unalmas velem ez a téma?
Én diszlájkoltalak, méghozzá ezért a pimasz mondatodért.

"Ezt olvastad már?"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés