Ausztria euróban fizet a gázért, nem rubelben

2022. április 27. 14:19
„Ausztria szó szerint betartja a közösen elfogadott uniós szankciókat” – hangsúlyozta Twitteren az osztrák kormányfő.

Ausztria továbbra is euróban fizet az orosz gázért, és nem rubelben – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán. A rubelfizetésekről szóló híreket álhíreknek nevezve, Nehammer a Twitteren azt írta, hogy „Ausztria szó szerint betartja a közösen elfogadott uniós szankciókat”.

Az OMV osztrák energetikai vállalat és a Gazprom orosz gázszolgáltató közötti fizetési feltételeket megvitató szerdai kormányülést követően tett nyilatkozatában Nehammer felidézte Vlagyimir Putyin elnök két héttel ezelőtti ígéretét arra, hogy továbbra is elfogadják az euróban történő fizetéseket, hangsúlyozva, hogy ez változatlanul így is van.

A dpa értesülései szerint az OMV és a Gazprom közötti megállapodás alapján az OMV euróban teljesíti a kifizetéseket, a Gazprom pedig rubelre váltja azokat, de ez a kitétel még nem lépett életbe.

Nehammer és Leonore Gewessler energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 6,6 milliárd euró (7 milliárd dollár) értékben bővítik Ausztria stratégiai gáztartalékait, azzal a céllal, hogy a télre a gáztározók telítettsége 80 százalékra nőjön.

Oroszország továbbra is szállít földgázt Ausztriának. Moszkva egyik napról a másikra leállította a Lengyelország és Bulgária felé irányuló szállítást. Ausztria földgázszükségleteinek mintegy 80 százalékát az orosz forrásból fedezi.

(MTI)

Nyitókép: JOE KLAMAR / AFP

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A dpa értesülései szerint az OMV és a Gazprom közötti megállapodás alapján az OMV euróban teljesíti a kifizetéseket, a Gazprom pedig rubelre váltja azokat, de ez a kitétel még nem lépett életbe."

Javítsatok ki, de én úgy értelmezem, hogy így járunk el mi és a szlovákok is.

Én is így értelmezem.

Bennem is ez merült fel.

Közben Lavrov ma már arról beszélt, hogy lényegében a NATO hadba szállt... (ami ugye praktikusan tényleg így van, a Nyugat (érdekes amúgy: a NATO-tag Törökország nem!) egyre inkább hadviselő félként viselkedik)
Hogyan NEM lesz ebből nukleáris világháború?

https://hirado.hu/kulfold/cikk..

Lavrov: A NATO belépett a háborúba

M1

2022.04.26. 20:57

Közben az orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett:

az Ukrajnába küldött nyugati fegyverszállítmányok azt jelentik, hogy a NATO „lényegében háborúban áll Oroszországgal”, és valós a veszélye annak, hogy kitörhet a harmadik világháború, noha Moszkva el akarja kerülni az ehhez vezető konfliktusokat.

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának mind az öt állandó tagja aláírta az atomháború megengedhetetlenségéről szóló nyilatkozatot. Mi ezt az elvet valljuk, erre alapozunk. Komoly a veszély, amit nem szabad alábecsülni” – fogalmazott Szergej Lavrov.

:(((

Én is így tudom.
Ezért nem értem a lengyeleket és a bolgárokat.
Lehet, hogy valamit félreértettek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés