Nem azt mondták, Peti!

2022. április 22. 15:36

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Jakab Péter tevékenységének eredménye nem is kudarc, hanem politikai fekete lyuk.

Földön fekvőbe nem rúgunk, ez alap – de mit lehet tenni azzal, aki nem a földön fekszik, hanem diadalittasan ugrál, miután ő maga és csapata megalázó vereséget szenvedett,

és reflektálatlanul ünnepelteti magát az önelemzés és önkritika helyett?

Talán érdemes frissítő intellektuális arcul legyintésekkel ráébreszteni az illetőt valóságra.

Kedves Jakab Péter!

Az ön elődje, Vona Gábor vezetésével a 2018-as választáson a Jobbik a történetének legtöbb szavazatát, 1 092 671 voksot szerzett meg listán, a párt egyedül indulva a leadott szavazatok 19 százalékát nyerte el, a megmérettetésen a pártversenyben második helyet szerzett és 26 képviselőt küldött a parlamentbe.

Vona Gábor a választás után lemondott a tisztségéről.

Jakab Péter vezetésével

a Jobbik összeállt azokkal a baloldali és liberális erőkkel, akikkel szemben ez a párt valaha meghatározta magát.

Nem csak taktikázva állt össze, hanem a lehető legszorosabb szövetséget kötötte a tényszerűen elsősorban Gyurcsány Ferenc által vezetett és szervezett baloldali erőkkel, közös képviselőjelölteket és végül közös listát is állítva. Jakab pártja eközben, ahogy a napnál is világosabb volt, az előválasztáson a tiszta versengés helyett a lehető legtöbb helyen homályos alkukat kötött Gyurcsány pártjával, aminek eredményeként e két párt jelöltjei már a megmérettetés előtt a lehető legtöbb helyen biztosították pozícióikat. Ezzel a Jobbik az ellenzéken belül is a még mindig frissebb és több hitellel rendelkező újabb mozgalmak, mint az LMP és a Momentum helyett az ellenzék legterhesebb, a bizonytalanak körében inkább taszító, mintsem bevonzó politikai figurához kötötte magát.

A választáson, mint mind tudjuk, az egyesült ellenzék összesen 1,9 millió szavazatot szerzett listán; miközben négy évvel korábban külön indulva mintegy 2,7 millió szavazó támogatását nyerték el. Ez politikatörténeti léptékű, politikai stratégiai elrettentő példának elkönyvelhető kudarc. Az egyéni képviselők versengésében előfordult, hogy például a hat párt által támogatott Jobbik-politikusok rosszabb eredményt értek el, mint négy évvel korábban, amikor egyedül indultak – így járt például Steinmetz Ádám Somogyban.

Hat párt támogatásával rosszabb eredményt elérni, mint egyedül, ez igen különös, mondhatni, inverz politikai teljesítmény.

Az idei választáson  a Jakab Péter vezette Jobbik a Jakab Péter által vezényelt stratégiával végül nulla darab egyéni képviselői helyet szerzett, a Jakab Péter által politikai háttéralkukkal helyzetbe hozni kívánt Jobbik addigi 26 képviselő helyett ezután 9-et tud a parlamentbe küldeni; miközben a Jakab Péter-féle Jobbikból sorra kiszállt politikusokból álló, önálló pártot alapító Mi Hazánk önállóan képes volt bejutni a parlamentbe.

Az óbaloldallal összeállva és annak fullasztó szorításában a Jobbik végül kilehelte a lelkét.

Mindezek az eredmények és fejlemények

már nem is kudarcként írhatók le, hanem politikai fekete lyukként.

E fekete lyuk mélyén a beszippantott Jakab Péter önbizalomtól duzzadva hirdeti, hogy „a stabil, nyugodt építkezésnek van itt az ideje”, hogy „károgjanak a károgók”, beszól a korábbi választás vereségért felelősséget vállaló és lemondó Vona Gábornak; és a Facebookon egy egészen kifordult érveléssel próbálja azt is ünnepeltetni, hogy a Jobbik által indított jelöltek mennyi szavazatot kaptak (mintha azokra csak a jobbikosok szavaztak volna, nem pedig nagy részben a balos szavazók; és hát egyébként is, még ez a szám is kevesebb, mint a fele annak a szavazatszámnak, amit a Jobbik négy éve listán szerzett).

Teljes politikai és intellektuális csőd.

És Péter helyén marad.

Pedig a szavazók nem azt mondták, Peti.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kérdés az: mekkora politikai pofon kell egy baloldalinak, hogy elmenjen?

Az valóban érdekes, hogy sok kommunista az elvtársi tarkólövésig is kommunista maradt.

Ezeket tarkón lőtték az elvtársaik? Vagy rajtad már egy rabomobil sem segít.

Javaslom a "hazugság" és a "tévedés" fogalmak különbségének az érzékelését.

Vona tévedett. Egyedül nem tudta leváltani a FIDESZ-t.

Ebben Jakab is tévedett: azt ígérte, hogy Gyurcsánnyal lösszefogva leváltja, dehát mint tudjuk...

Viszont Jakab hazudott is. Azt ígérte, leváltja a DK-t és a balos csürhét, ehelyett összefogott velük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés