Előre a magyar érdekekért

2022. április 13. 15:04

Ugrósdy Márton
Magyarország nincs egyedül, innen pedig már csak előre lehet menni, nem hátra.

Állítólag súlyos visszaesés vár a világra az orosz– ukrán háború és az arra adott érzelemvezérelt európai válaszok miatt. Az EU egységes, viszont közös döntéseink következményeivel mindenkinek egyenként kell szembenéznie és megbirkóznia.

A kormány újraválasztása lehetőséget ad arra, hogy folytatódjon a Kárpát-medencei gazdasági tér megerősítése: az utóbbi években egyre szorosabbá váltak a gazdasági kapcsolatok szomszédainkkal, a válság okozta volatilitás pedig lehetőséget ad további befektetésekre is, ha eléggé ismerjük a piacot. A nemzeti tőke egyik fontos feladata lehet a következő négy évben, hogy a szomszédos országok politikai és gazdasági elitjével együtt, a közös gazdasági érdek mentén fonjuk szorosabbra kapcsolatainkat, erősítve egymást a várható rázósabb évekre.

Közép-Európa most megosztott a háború kapcsán, így bizonyos regionális együttműködések háttérbe szorulnak, mások felemelkednek. Fontos látni azonban, hogy az „alfanumerikus formátumokban” való részvétel nem önmagában való érték: az minden esetben a nemzeti érdeket kell hogy szolgálja. Ezért sem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, melyik szövetség erősebb éppen, a lényeg mindig az kell legyen, mennyire szolgálja az adott együttműködés a magyar érdeket. Lehet, hogy az oroszok most éppen elválasztanak néhány hagyományos szövetségesünktől, azonban Közép-Európa földrajzi és gazdasági adottságai szükségszerűen újra közös álláspontra fognak sodorni minket, ha a szomszédban zajló háború végre nyugvópontra jut. A háborúellenes magyar álláspont azonban új ajtókat is megnyithat: az EU-ban ugyanis mind erősebb azon országok tábora – köztük több nagy, alapító tagállammal –, amely egyre inkább a gazdasági érdeken és nem a fősodratú média torz lencséjén keresztül nézi a háborút.

A szerző a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés