Gyurcsány: Mi előre megyünk, nem hátra!

2022. április 9. 11:40
Márki-Zay a kezdetektől fogva alkalmatlan volt, Dobrevvel nyertünk volna – értékelte a választási eredményeket a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc értékelte a választási eredményeket. „Aki fél az igazságtól, azt a hazugság fogja legyőzni. Drámai vereség után súlyos mondatok követelnek maguknak helyet. Aztán majd értő, határozott cselekvés. Ez a munka kezdődik most el” – írta közösségi oldalán, beszéde megkezdése előtt a DK elnöke.

Az elmúlt harminc év legsúlyosabb vereségét szenvedte ez az oldal. A vereség megrendítő” – kezdte beszédét, majd hozzátette:

vereséget nemcsak a pártok szenvedtek, hanem a mozgalmak által vallott értékek is: a szabadság és az európai, polgári Magyarország.

A DK elnöke szerint bezárult a Fidesz ellenzéket érő ostromgyűrűje Orbán Viktor kormányzásának tizenkét éve alatt, de ez nem jelenti azt, hogy a vereséget szenvedő oldalnak meg kellene adnia magát.

Kijelentette: hibásnak tartja a felvetést, hogy a képviselők ne vegyék fel mandátumukat.

Ha leég a kisvárosi zeneiskola, nem fontos, hogy a mi kislányunk volt a legjobb zongorista a zeneiskolában. Ez így természetes. Nem fontos, hogy a legerősebb párt lett a DK. Nem tapsoltatok, érthető, ez így van rendjén. Van egy lokális siker, elsősorban osztozunk azokkal, ami a mi oldalunkkal történt. Először a mi fejünk lesz tiszta, mi fogunk tisztán látni” – mondta Gyurcsány, majd Márki-Zay korábbi kijelentésére utalva hozzátette: „Demoralizálja a sereget, ha valaki utólag azt mondja, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni.”

Aki azt állítja, hogy jobb lett volna szétmenni, az semmit nem ért a magyar választási rendszerből

– jelentette ki a DK elnöke, aki szerint továbbra is együtt kell maradnia az ellenzéknek, és egy sokkal szélesebb politikai egységet kell létrehozni az együttműködő pártok között. „Már közös volt a ház, de még nem volt közös az álom” – mondta, majd hozzátette: „Az orbáni önkény alternatívája a hazafias demokratikus berendezkedés, amibe a jobbközéptől a szabadelvűekig mindenki beletartozik.

Gyurcsány szerint az a vád, miszerint a Jobbik együttműködése többet vitt, mint hozott, megalapozatlan és igaztalan, s kitért arra is, hogy vérlázítónak tartja azokat a vádakat, hogy nem akart győzni az ellenzék. Karácsony Gergellyel példálózott, aki, mint fogalmazott: „ment és csinálta.”

Mit kapott Jakab Péter? Milyen jelzőket aggattak rá? Ők talán nem akartak győzni?” – tette fel a kérdést védelmébe véve a Jobbik elnökét.

Igaz-e, hogy a legjobb jelölteket hozta ki győztesnek az előválasztás?

Gyurcsány úgy véli, az egyéni jelöltek esetében ez rendben van, hiszen azok szavaztak rájuk, akiknek a jelölt felelősséggel tartozik, ám a miniszterelnök-jelölt esetében már nehezebb a helyzet .

Van itt egy félreértés: Mi nem köztársasági elnökjelöltet jelöltünk. A kormányfő nem a választóknak tartozik, hanem a parlamentnek. Az előválasztási kormányfőjelölt-választás kiveszi a jelölés jogát abból a világból, amelynek a feladata lesz a megválasztás.”

„Tizenhat éve sebeznek, vágnak, meg akarnak ölni, és most azt mondják, kövessek el én öngyilkosságot. Megfontolom! Megfontoltam! Nem!”

– szögezte le a pártelnök. „Legalább egy évtizede visszatérő toposz, hogy a DK a Fidesz kottájából játszik. De legyen világos a gyurcsányozás a Fidesz narratívája.”

 

 

Legyetek Gyurcsányok!

„Ne védekezzetek, akarjatok Gyurcsányok lenni. Akarjatok küzdeni, nem feladni, velük szembe menni, kitartani, pártot építeni, nem hátrálni: legyetek Gyurcsányok!”

– mondta, majd kijelentette:. „Már Gyurcsányok vagytok. Mert nem én vagyok Gyurcsány!” 

A DK elnöke kitért arra is, hogy nem magyarázkodni kell, nem bűnbakot keresni, hanem szembe nézni, küzdeni, kompromisszumok nélkül, becsületesen. Megígérte, hogy a DK ezt fogja tenni, és nem kér engedélyt se kormánytól, se mástól, hogy azt tegye, amiben hisz.

Mi előre megyünk és nem hátra – szögezte le.

Ami biztos, hogy zavaros hetek jönnek. Jönni fog a bunkós bot. Egyik oldalról a kínos csend. A másikról hibáztatás. Amit gondolunk, az vita tárgya lesz” – összegezte a DK elnöke, aki szerint pár hónap múlva lecsendesednek az indulatok, utána majd jöhet az építkezés az ellenzéki oldalon. Ennek azonban előfeltétele, hogy el kell végre dönteni, hogy mi az ellenzék alapviszonya a kormányhoz.

Merjetek baloldaliak, zöldek, jobbközép demokraták lenni, mert ha engeditek, hogy más legyen az helyettetek, akkor elvesztek!" – zárta beszédét Gyurcsány.

Összesen 233 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Előre az újabb kétharmadért - üzente 6 nap után Fletó.

Még Karácsony szerint sem nyertek volna Dobrevvel, azért tolták előre MZP-t, hogy vele lehessen elvitetni a balhét. Ha nyert volna, utólag állítják féle mint Medegysit.

Végülis... 2026-ban is csak győznie kell valahogy a FIDESZ-nek. Gyurcsány szemlátomást kész ebben segíteni. Köszönjük, Feri.

Azt azért el kell ismerni, hogy a DK felfalta a jobbikot, mint pártot.
2018-ban a dk-nak volt 9 képviselője, most a jobbiknak lesz ennyi:-)
Aki összeállt a ballibbel, az megy a süllyesztőbe: SZDSZ, MDF, LMP, P, momentum, jobbik, MSZP.

Csak nem azt akarod mondani, hogy az előválasztás nem volt a demokrácia csúcsa, a mozgósítás leghatásosabb eszköze? Néhány hónapja még nem így hallottuk.

Feri még mindig nem ismeri el, hogy az összefogást illetően a Jobbik többet vitt, mint hozott. Viszont eltűnt 800-900 ezer baloldali szavazó. Hová lettek? Mitől fordultak át az önkormányzati választáson még ellenzéki győzelmet jelentő városok?

Ez nem az ő döntésük volt. A globális hatalom kihátrált mögüle és Dobrev mögül (l. EP alelnöki leszereplés), és Márki-Zay-t tette volna meg lokális helytartónak. Nem jött be nekik az ég irgalmából.

NEM mindenki gondolja úgy, h. Dobrevvel győzhettek volna. A Jobbikkal Heller Ágnes szerint össze kellett fogni, csak éppen a DK bűvkörébe szédült Jobbik támogatottsága csekély. Ennyit (is) a nagy ellen-oldali észről, ahol igény a gyűlölet-teljesítmény. Az, persze, szuper, ha kisebb és sokkal nagyobb külső tényezők, nagyhatalmak támogatása kézzel fogható, de végső soron magyar kisemberek szavaznak, akik még emlékeznek a három "balos" ciklus alulmúlhatatlan gazdasági "teljesítményére". A jakab-hang minden normális ember számára visszataszító és ez lett a "balosok" minden szintjén általános.

Ilyesmivel is lehetne számot vetni. Pillanatnyilag NEM látom az ordító különbséget a márki és a Ripacs között. Lehet, h. nincs is.

Ezt egyébként az M1-en maga Schiffer András mondta Lánczi műsorában.

Ne bántsd, nézz rá, egy összeesett, zavart tekintetű, fogatlan oroszlán. A kormány helyében augusztus 20-án a legmagasabb állami kitüntetésben részesíteném, Magyarország megmentéséért. Mindenkinek ilyen ellenséget kívánok. IV.Henrik győzelmesen vonult be Merseburg városába. Kíséretének tagjai figyelmeztették, itt temették el dühödt ellenségét, Sváb Rudolfot. Az egyik lovag azt ajánlotta, hogy a földdel tegyék egyenlővé Rudolf pompás mauzóleumát. Isten őrizzen!-felelte a császár, Sőt, azt szeretném, ha már minden ellenségem ilyen szép, hatalmas mauzóleumban pihenne.........

Érdekes, h. ez az imponáló Tölgyessy előadás milyen kevés figyelmet és méltánylást kapott. Mindegy, majd az idő. Abban nem vagyok biztos, h. a Partizánba nagyon hamar visszahívják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés